Ez történt a háborúban vasárnap délelőtt

2022. május 8. – 13:02

frissítve

Ez történt a háborúban vasárnap délelőtt
Tűzoltók az oroszok által lebombázott bilohorivkai iskola romjainál – Fotó: STATE EMERGENCY SERVICES Ukraine / Reuters

Másolás

Vágólapra másolva

A 74. napja tartó orosz-ukrán háború eseményeit percről percre követjük ebben a tudósításunkban, itt pedig röviden összefoglaljuk azt, amit a vasárnap délelőtti hírekből tudni érdemes:

  • Kiderült, hogy szombaton hat, repülőgépekről kilőtt orosz robotrepülőgép csapódott be Odesszában. Bútorgyárat és repteret ért rakétatalálat, lakóházak is megsérültek az ostromlott tengerparti városban, ahol kedd reggelig kijárási tilalom van érvényben.
  • Szombaton az oroszok lebombáztak egy iskolát, ahol egy egész falu lakossága próbálta meghúzni magát. Vasárnap délelőttig mindössze 30 embert sikerült kimenteni a romok közül. A hatóságok két holttestet találtak és további 60 ember keresnek, de nincs túl sok esély arra, hogy találnak még túlélőket.
  • Az ukrán fegyveres erők vezérkara bejelentette hogy: az oroszok elfoglalták Sándriholove nevű falu északi külterületét, miközben Izium térségéből délre, a donyecki területre próbálnak nyomulni, ugyanakkor a többi frontvonal mentén kevés változás történt, az oroszok tüzérséget vetettek be az ukrán védelem ellen.
  • Ukrajnában vasárnap és hétfőn tarják az Emlékezés és a Megbékélés napját, amikor a II. világháború végére emlékeznek. Ennek apropóján az ukrán elnök és az ukrán külügyminisztérium is újból párhuzamot vont a Ukrajna Oroszország elleni harca és a fasizmus elleni második világháborús harc között.
Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!