Egy nepáli serpa 26. alkalommal mászta meg a világ legmagasabb csúcsát, a Mount Everestet

2022. május 8. – 18:21

Egy nepáli serpa 26. alkalommal mászta meg a világ legmagasabb csúcsát, a Mount Everestet
Kami Rita 2019-ben – Fotó: Navesh Chitrakar / Reuters

Másolás

Vágólapra másolva

Kami Rita nepáli serpa szombaton megdöntötte a Mount Everest megmászásának rekordját, 26. alkalommal jutott fel a 8849 méter magas csúcsra, majd biztonságban visszatért az táborba – írja a DW.

Az 52 éves Rita 1994-ben mászta meg először az Everestet, majd azóta szinte minden évben felkerekedett, rekordot rekordra halmozva. 2019-ben azt mondta, hogy 25 alkalommal szeretné megmászni a hegyet, mielőtt visszavonulna, de aztán idén ismét nekivágott.

Rita serpaként segíti a Nepálba érkező külföldi hegymászókat, akik fel akarnak jutni a hegy csúcsára. Eddig összesen 10 657 alkalommal sikerült meghódítani a hegyet. A csúcs mostani megmászásakor Rita egy 10 fős, más serpákból álló csoportot vezetett. Azt a délkeleti útvonalat választották, amelyet Tenzing Norgay serpa és az új-zélandi Sir Edmund Hillary is, amikor 1953-ban először jutottak fel a csúcsra.

Rita a világ számos más hegyét is megmászta, film is készült róla, az Everest man trailerét itt tudják megtekinteni.

A Mount Everestre nem egyszerű feljutni, eddig 311 ember vesztette életét a kísérletek során. A tavalyi rekordszámú 408 után idén Nepál 316 engedélyt adott ki az Everest megmászására a májusig tartó csúcsszezonban. A himalájai országot sokan bírálták az engedélyek magas száma miatt, ugyanakkor az expedíciók évente több százmillió dollárral járulnak hozzá az ország gazdaságához.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!