Már világszerte közel háromszáz gyereknél azonosították az ismeretlen eredetű hepatitiszt

2022. május 4. – 17:03

Másolás

Vágólapra másolva

Újabb gyerekeknél azonosították azt az ismeretlen eredetű hepatitiszt, azaz májgyulladásos betegséget, amely az elmúlt hetekben világszerte több országban tűnt fel. Az eddig észlelt esetek száma már közelít a háromszázhoz – írja a BBC az Egészségügyi Világszervezet (WHO) közlése nyomán.

A gyerekeknél, elsősorban öt év alattiaknál megfigyelt súlyos, akut hepatitiszt először Skóciából jelentették még március végén, mostanra húsz országban azonosítottak eseteket, és a betegség Délkelet-Ázsiában is megjelent. A legtöbb beteg továbbra is Európából kerül ki.

Az ismeretlen eredetű betegségről ebben a cikkben szedtük össze, amit tudni lehet, illetve amit még nem, de nagy erőkkel vizsgálják a világ kutatói. A betegeknél jelentősen megemelkedett májenzimértékeket mértek és sárgaságot tapasztaltak. Sokaknál jelentkeztek a májgyulladást megelőzően emésztőszervi tünetek is, mint a hasi fájdalom, a hasmenés és a hányás. A legtöbb esetben viszont lázzal nem járt a betegség. Egyelőre nem világos, hogy beszélhetünk-e járványról, vagy csak a kitüntetett figyelem miatt tűnik magasnak az esetszám (azaz nem a beteg több, hanem az azonosított eset), de vannak intő jelek, és a betegség gyakran fordul súlyosra.

Nem tudni még biztosan azt sem, hogy mi okozza a megbetegedéseket, de az biztos, hogy nem hepatitiszvírusok, amelyek a hepatitiszért a leggyakrabban felelősek. Az egyik legesélyesebb jelölt egy adenovírus, de ezt sem mutatták ki minden betegnél. A Covid-19 önmagában nem tűnik magyarázatnak, de nem zárható ki, hogy köze van a jelenséghez, és két vírus együttes jelenléte válthatja ki.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!