Olvasással rövidíthetik le a börtönbüntetésüket a rabok Bolíviában

2022. május 4. – 12:03

Másolás

Vágólapra másolva

Egy új kezdeményezésnek köszönhetően egy kicsit hamarabb szabadulhatnak a bolíviai börtönökből azok a rabok, akik könyveket olvasnak, írja a Reuters. A program célja az olvasás népszerűsítésre, miközben azt a problémát is igyekszik orvosolni, hogy sok börtönben nincs keret a rabok oktatására, a társadalomba való visszavezetésére vagy szociális segítségnyújtásra. Van olyan elítélt, aki a program segítségével, a börtönben tanult meg írni és olvasni.

Rabok olvasnak La Paz város női börtönében Forrás: Claudia Morales / Reuters
Rabok olvasnak La Paz város női börtönében Forrás: Claudia Morales / Reuters

A „Könyvek a rácsok mögött” elnevezésű állami program lehetőséget kínál a fogvatartottaknak, hogy napokkal vagy hetekkel a szabadulásuk előtt szabaduljanak ki a börtönből.

Nadia Cruz az ombudsmani hivatal munkatársa szerint a szándék az, hogy bátorítsa a tárgyalásra váró fogvatartottakat, Bolíviában ugyanis a lassú igazságszolgáltatás miatt az előzetes letartóztatás akár hosszú évekig is elhúzódhat.

A Human Rights Watch emberjogi szervezet jelentése szerint az ország börtönei túlzsúfoltak, és egészségtelen körülmények uralkodnak, sok helyen az egészségügyi ellátás sem megoldott. A bebörtönzött bolíviaiak napi 1,18 dolláros (nagyjából 500 forintos) fizetésért kénytelenek dolgozni, hogy étkezhessenek, és ki tudják fizetni a magas bírósági költségeket.

A nehézségek közepette az olvasástanulás olyan lehet, mint a börtön falai közül való kiszabadulás, legalábbis gondolatban – nyilatkozta a hegyvidéki La Paz város női börtönének egyik rabja a Reutersnek.

„Amikor olvasok, kapcsolatban vagyok az egész univerzummal. A falak és a rácsok eltűnnek”

– mondta.

A programot 47 börtönben indították el, eddig 865 elítélt vállalta, hogy részt vesz az olvasás- és íráskészséget fejlesztő programban – közölte az ország ombudsmani hivatala.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!