Az EU már szerdán megszavazhatja az orosz olajembergót

2022. május 4. – 07:51

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Az EU várhatóan még szerdán újabb szankciókat fog bevezetni Oroszországgal szemben, beleértve a tervet az orosz olaj fokozatos kivonására. Az EU-s országok a háború kitörése óta több mint 47,43 milliárd dollárt (azaz körülbelül 17 ezer milliárd forintot) fizettek Oroszországnak az ország gázáért és olajáért.

Az uniós tagállamok már kedd késő este megkapták az új szankciócsomag tervezetét, és a 27 európai uniós ország nagykövetei szerdán találkoznak, hogy a végleges jóváhagyás előtt átnézzék a tervet.

Az már kedden kiderült, hogy a Európai Bizottság az orosz olajnak kitett függősége miatt felmentést adhat Magyarországnak és Szlovákiának egy esetleges orosz olajembargó alól, mert a két ország sokkal jobban ki van szolgáltatva az orosz olajnak és gáznak. A szlovák gazdasági minisztérium ezt külön kérvényezte is.

A Nemzetközi Energiaügynökség (IEA) 2021-es kimutatása szerint Magyarország az importált olaj (és olajszármazékok) 58 százalékát intézte Oroszországból, Szlovákia esetében ez a szám még magasabb, 96 százalék.

A Bizottság javaslata szerint az Oroszországból származó kőolajimport tilalmát hat-nyolc hónap alatt vezetnék be fokozatosan, Magyarországnak és Szlovákiának pedig néhány hónappal hosszabb időt engedélyeznének. Szlovákia szerint neki több évre lenne ehhez szüksége.

Az Európai Bizottság nem tervezi a tervezet nyilvános bemutatását, mielőtt elnöke, Ursula von der Leyen szerdán beszédet mond az Európai Parlament előtt. (BBC, Guardian)

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!