Összecsaptak a rendőrökkel a berlini boszorkányszombat felvonulói

2022. április 30. – 22:34

Másolás

Vágólapra másolva


Walpurgis-éj és május elseje: a hétvégén Berlinben számos hagyományos program mellett tiltakozó megmozdulásokra is sor kerül, amire több ezer tüntetőt várnak a szervezők. A nagyszabású rendezvények már szombaton elkezdődtek, de a hangsúly inkább vasárnapra helyeződik – egy kerékpáros felvonulással és az esti „forradalmi május elsejei tüntetéssel” Neukölln negyedben és Kreuzbergben.

A rendőrség erőszakra számít a tüntetéseken, ezért több ezer rendőr van szolgálatban. Baloldali csoportok „A patriarchátus elpusztításáért” jelszó alatt vonultak végig a városon, feminista csoportok pedig ismét a „Take back the night” (Vegyük vissza az éjszakát) címmel tartanak rendezvényt.

Fotó: Lisi Niesner / Reuters Fotó: Lisi Niesner / Reuters
Fotó: Lisi Niesner / Reuters
Fotó: Lisi Niesner / Reuters

Az 1500-2000 fő körüli, tűzijátékozó menetet a rendőrség egyszer már megállította, mert palackokat és pirotechnikai eszközöket dobáltak. Később a tüntetést ismét megállították, a rendőrség behatolt a felvonulók közé, hogy kiemeljen néhány embert, a tömeg azonban ellenállt. A rendőrök összecsaptak a tüntetőkkel és legalább egy embert letartóztattak. Ezek után a menet újra elindult. A tüntetés végül az elmúlt időszak baloldali tüntetéseinek taktikáját követve az egyik sarokhoz érve hirtelen feloszlott, a tüntetők elszeleltek, a néhány helyszínen maradt tiltakozót a meglepett rendőrök előbb körbevették, aztán pedig elengedték.

A szervezők célja, hogy a „nők, leszbikusok, interszexuálisok és transzszexuálisok” számára „visszaszerezzék az éjszakát”. A Dpa hírügynökség szerint a résztvevők olyan jelszavakat skandáltak, mint például „Kié az utca? A miénk!” illetve „Nincs Isten, nincs állam, nincs patriarchátus”.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!