Csempészettel vádolnak és akár halálra is ítélhetnek egy nyugdíjas brit geológust Irakban

2022. április 30. – 15:08

Másolás

Vágólapra másolva

Halálbüntetésre ítélhetnek egy nyugdíjas brit geológust Irakban, családja sürgős beavatkozásra szólította fel a brit kormányt, írja a Guardian. A 66 éves Jim Fittont guyanis a közel-keleti ország hatóságai csempészettel vádolták meg egy geológiai és régészeti útja során.

A Malajziában élő Fittont és egy, meg nem nevezett német férfit letartóztatták, amikor a repülőtér biztonsági emberei törött cserépdarabokat találtak a csomagjaikban, miközben megpróbálták elhagyni az országot. A családot arról tájékoztatták, hogy Fittont és társát azt követően vették őrizetbe, hogy a repülőtéren a geológuscsoport poggyászait ellenőrizték, és náluk állítólag összesen 12 cseréptöredéket találtak.

Gyermekei kitartanak amellett, hogy apjuk nem régészeti ereklyéket, vagy nemzeti kincseket, hanem – őket erről március 20-án tájékoztatták – egy eridui helyszínen gyűjtött, gazdasági vagy történelmi értékkel Irak számára nem rendelkező töredékeket vittek volna csupán ki az országból.

Fittont az iraki Eid al-Fitr után, május 8-án kezdődő héten állítják bíróság elé, gyermekei szerint pedig akár halálbüntetést is kaphat, ha bűnösnek találják. Ezért petíciót indítottak, amelyben felszólítják a brit kormányt, hogy avatkozzon be az ügybe. Mint a petícióban áll:

„Napjaink vannak már csupán arra, hogy megmentsük őt az ítélethirdetés előtt, és szükségünk van a brit külügyminisztérium segítségére, hogy most beavatkozik az ügyébe”.

A kétségbeesett család azt szeretné elérni, hogy a brit kormány kezdeményezze a geológus kiadatását és hazaszállítását. A gyermekek szerint kétség sem férhet apjuk ártatlanságához, aki ugyan geológus, de soha idevágó, régészeti emlékeket érintő törvényeket sehol sem szegett meg, ugyanakkor „gyakran hozott haza apró szuveníreket az utazásairól, hogy emlékezzen az útra, és megossza velünk tapasztalatait”.

A család szerint széles körben egyetértenek a szakemberek abban, hogy az apjuktól a repülőtéren elkobzott, és csempészárunak minősített tárgyak értéktelenek.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!