A Hotel Ruanda hősének családja 400 millió dolláros pert indít a ruandai kormány ellen

2022. április 30. – 22:29

Másolás

Vágólapra másolva

Paul Rusesabagina nevét sokan megismerhették 2004-ben, amikor amerikai film készült az 1994-es ruandai népirtás során hősként viselkedő férfi életéről. A Hotel Ruanda című alkotásban Don Cheadle játszotta Rusesabaginát, a színészt alakításáért Oscar-díjra jelöltek. Rusesabagina megpróbáltatásai nem értek véget: családja 400 millió dolláros pert indított az Egyesült Államokban a ruandai kormány ellen a férfi állítólagos elrablása és annak következményei miatt – írja az Aljazeera.

A családtagok a periratban megnevezik a Paul Kagame ruandai elnököt és más magas rangú tisztviselőket, köztük a volt igazságügyi minisztert és a hírszerzés vezetőjét. „Összeesküvést szőttek, hogy elősegítsenek és végrehajtsanak egy bonyolult tervet, amelynek célja Paul Rusesabagina texasi otthonából Ruandába csábítása volt, ahol megkínozták és illegálisan fogva tartották őt” – írja a család szombati közleményében.

Paul Rusesabagina 2021 februárjában Kigaliban, a ruandai legfelsőbb bíróság előtt – Fotó: Simon Wohlfahrt / AFP
Paul Rusesabagina 2021 februárjában Kigaliban, a ruandai legfelsőbb bíróság előtt – Fotó: Simon Wohlfahrt / AFP



Az amerikai zöldkártyával és belga állampolgársággal is rendelkező 67 éves Rusesabaginát egy munka ígéretével vették rá, hogy 2020-ban az Egyesült Államokból Burundiba utazzon. A közlemény szerint ott elkábították és Ruandába vitték, ahol Paul Kagame elnök biztonsági emberei „erőszakkal elrabolták, megkínozták és illegális fogságba kényszerítették”. A férfi jelenleg 25 éves börtönbüntetését tölti, az ítéletet egy tavalyi tárgyaláson szabták ki rá, a vád terrorizmus volt. A család és Rusesabagina támogatói szerint az eljárás tele volt szabálytalanságokkal. A férfi családja úgy véli, a börtönbüntetés gyakorlatilag halálos ítéletet jelent a betegeskedő 67 éves Rusesabaginának.

Rusesabagina 1994-ben a ruandai főváros, Kigali egy luxushotelének igazgatója volt. Az életét kockáztatva emberek százainak nyújtott menedéket a népirtás idején, amikor a hutuk több mint 800 ezer embert öltek meg, főként a tuszi kisebbséghez tartozókat. A férfi később arra használta hírnevét, hogy felhívja a figyelmet arra, hogy az emberi jogok továbbra is sérülnek Ruandában, Paul Kagame tuszi lázadó parancsnok kormánya alatt. Kagame azután került hatalomra, hogy erői elfoglalták Kigalit és megállították a népirtást.

Rusesabagina családja és ügyvédei szerdán sajtótájékoztatót tartanak Washingtonban, hogy ismertessék a kereset további részleteit, amelyben legalább 400 millió dollár kártérítést, valamint büntető kártérítést követelnek. A ruandai kormány nem reagált eddig.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!