Afganisztán a világ legnagyobb ópiumforrása, de a tálib vezetőség betiltotta a máktermesztést

2022. április 29. – 15:38

Másolás

Vágólapra másolva

A tálib vezetőség betiltotta a máktermesztést Afganisztánban, amely jelenleg a világ legnagyobb ópiumtermelője – derül ki a Deutsche Welle videóriportjából. Az ópium-, morfium- és heroinkészítéshez szükséges mák 80 százalékát Afganisztánban termesztették eddig az ENSZ szerint.

Az afgán földművesek számára gyakran ez az egyetlen megélhetési lehetőség, azt egyelőre nem lehet tudni, hogy a tálibok mivel pótolnák a máktermesztés betiltása miatt kieső bevételeket. Sokan attól tartanak, hogy a tilalom még nagyobb szegénységet okozhat az országban.

A videó a Deutsche Welle és a Telex együttműködésének keretében jelent meg.

Támogasd a Telexet! Nekünk itt a Telexnél a szabad sajtó azt jelenti, hogy politikusok, oligarchák nem befolyásolhatják azt, miről írunk, miről nem, kivel dolgozunk, vagy kivel nem. A szabad sajtó nekünk kritikusságot, korrektséget, kíváncsiságot jelent. Hogy a közérdekű sztorikról beszámolunk, hogy mindig oda megyünk, ahol a dolgok történnek.

Nem egyszerű a munkánk, van, hogy falakba ütközünk: nem válaszolnak a megkereséseinkre, kordonokkal zárnak el, hogy ne tehessünk fel kérdéseket. Ha szeretnéd, hogy ennek ellenére is kitartóan kérdéseket tegyünk fel, hogy megmutathassuk a lehető legtöbbféle álláspontot, a legtöbb tényt és bizonyítékot, támogasd a munkánkat!
Támogatom