Nyolc év börtönre ítéltek egy volt bosnyák tábornokot

2022. április 28. – 17:40

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Háborús bűnök miatt nyolc év letöltendő börtönbüntetésre ítélt egy egykori bosnyák tábornokot egy boszniai bíróság csütörtökön.

Sakib Mahmuljint a bíróság bűnösnek mondta ki, mert bizonyítást nyert, hogy a tábornok az 1992 és 1995 közötti boszniai háború idején, konkrétan 1995 júliusa és szeptembere között katonai vezetőként több mint ötven szerb fogoly kivégzéséért volt felelőssé tehető. A gyilkosságokat a közép-boszniai Vozuca és Zavidovici térségében követték el.

2021-ben a bíróság első fokon tíz év börtönbüntetésre ítélte a volt katonai vezetőt, ami ellen fellebbezett. A másodfokú ítélet jogerős, fellebbezésnek nincs helye.

Az al-Dzsazíra katari hírtelevízió balkáni irodájának beszámolója szerint Sakib Mahmuljint azért találták bűnösnek, mert nem akadályozta meg, hogy a csapatában a Közel-Keletről származó önkéntes mudzsahid harcosok háborús bűnöket kövessenek el a szerbek ellen. A tábornok korábban ártatlannak vallotta magát, azt állítva, nem volt valós befolyása a mudzsahid egység felett.

A boszniai háborúban több mint százezren haltak meg, és legalább egymillió embernek kellett elhagynia az otthonát.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!