Az orosz hírszerzés főnöke Ukrajna felosztását vizionálja, szerinte a lengyelek ezen dolgoznak

2022. április 28. – 17:25

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Washington és Varsó olyan terven dolgozik, amelyek célja, hogy Lengyelország szoros katonai és politikai ellenőrzést gyakoroljon történelmi birtokai felett Ukrajnában – vélekedett Szergej Nariskin, az orosz Külső Hírszerző Szolgálat (SZVR) igazgatója a testület sajtószolgálata által csütörtökön kiadott közlemény szerint.

Az újraegyesítés első lépése a kémfőnök szerint lengyel csapatok Ukrajna nyugati részébe vezénylése lenne, az orosz agresszió elleni védelem jelszóval, NATO-mandátum nélkül, de az erre hajlandó államokkal. Nariskin szerint Varsó még nem tudott megállapodni a hasonlóan gondolkodók koalíciójának lehetséges résztvevőiről, mert nem érdeke, hogy felesleges kémek is részt vegyenek benne.

Az SZVR-közlemény szerint az úgynevezett békefenntartó kontingenst Ukrajna azon részeire tervezik vezényelni, ahol minimális a veszélye az összecsapásnak orosz erőkkel, és ahol a lengyel hadsereg fokozatosan átvenné a stratégiai objektumok feletti ellenőrzést. Nariskin úgy látja, hogy ez gyakorlatilag Ukrajna kettészakadásához vezetne, és lényegében egy, az első világháború utáni történelmi alku megismétlésére irányuló kísérlet, amikor az antant által képviselt Nyugat elismerte Lengyelország jogát, hogy Ukrajna egy részét a bolsevik fenyegetéssel szembeni védelem jegyében megszállja, majd beolvassza és polonizálja. (MTI)

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!