Vissza akarta állítani a kommunizmust és a Szovjetuniót egy magyar férfi, még katonai kiképzésre is kiutazott Donyeckbe évekkel ezelőtt

2022. április 27. – 10:10

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Tiltott toborzás miatt emelt vádat egy Somogy megye lakcímmel rendelkező magyar férfi ellen a Somogy Megyei Főügyészség, írják közleményükben, amely szerint a férfi elhatározása olyan stabil volt, hogy 2014-ben csatlakozott is a Kelet-Ukrajnában illegálisan működő félkatonai fegyveres alakulatokhoz.

A vádirat szerint a férfi az Ukrajnában 2014 áprilisában megalakult délkelet-ukrajnai szakadár területek, a Donyecki Népköztársaság és Luhanszki Népköztársaság létrejötte után úgy döntött, hogy odautazik, és akár fegyverrel is harcolni fog a kommunizmus és a második Szovjetunió visszaállításáért. A férfi ezután információkat gyűjtött a neten, majd 2014 őszén Oroszországon keresztül Luhanszkba érkezett, ahol katonai bázisokon kiegészítő munkákat (fegyverek rakodása, harci technika karbantartása) végzett a szakadár terület félkatonai alakulatainál.

Később, 2015 júliusában már Donyeckben volt, ahol egy hónapos katonai kiképzésen is részt vett a Donyecki Népköztársaság által fenntartott fegyveres egység szervezésében, majd újabb szerződése alapján a szakadár egységek egyik lövészzászlóaljánál volt fegyveres őr.

Egészen 2016-ig ott is dolgozott, de eddigre csalódott az illegális félkatonai fegyveres erők tevékenységében, így önként jelentkezett az ukrán hatóságoknál.

A férfi ellen Ukrajnában is indult büntetőeljárás, ahol a jogszabályok által nem engedélyezett fegyveres csoportban való részvétel miatt emeltek vádat ellene, ezért vele szemben a magyar hatóságok csak az ukrán eljárás befejezése után járhattak el. Az elhúzódó külföldi jogsegély után a nyomozás iratai végül 2022 áprilisában érkeztek meg a Somogy Megyei Főügyészségre. Az ügyészség a felfüggesztett börtönbüntetést kért a férfira.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!