Hulladékhővel fűtenék Bécs legmodernebb kórházát

2022. április 27. – 14:36

Másolás

Vágólapra másolva

2023-tól a néhány száz méterre álló adatközpont hulladékhőjével fűtenék Ausztria legmodernebb kórházát, a bécsi Klinik Floridsdorfot. A 3,5 millió eurós beruházással évente mintegy négyezer tonnányi szén-dioxidtól kímélhetik meg a levegőt, írja Bécs város külképviseleti irodája. A beruházás állami keretből történik.

Fotó: Bécs Város Külképviseleti Irodája
Fotó: Bécs Város Külképviseleti Irodája

Az Interxion Brünner Straßén lévő adatközpontban több ezer négyzetméteren százhúszezer szerver található, amik folyamatos hűtést igényelnek. A terv az, hogy a kórház hőigényének 50-70 százalékát fedezik majd az újrahasznosított hulladékhővel úgy, hogy a termek klimatizálásakor keletkező 26 Celsius-fokos vizet átvezetik a szomszédos kórház energiaközpontjába, ahol hőszivattyúk segítségével
elvonják a víz hőenergiáját, és 82 Celsius-fokosra hevítik a kórház fűtéséhez használt vizet, a folyamat során keletkező hideg vizet pedig újra a szervertermek hűtéséhez használják. Hogy teljesen megvalósuljon a klímasemlegesség, a hőszivattyúkat a tetőn elhelyezett szélkerékkel működtetnék 2023-tól.

Bécs legmodernebb kórházának éves melegvíz-fogyasztása 73 ezer köbméter, az
épületkomplexumban kilencvenezer méternyi fűtéscső kanyarog. A nyolcszáz ágyas intézményt az év 150 napján fűtik, és már a tervezésekor számoltak azzal, hogy tudatosan bánjanak az energiával és az erőforrásokkal. Így az épület megépítésekor kerülték a PVC használatát, távfűtés biztosítja a nyári klimatizálást, hasznosítják az esővizet, és kiépítették a kerékpárút-hálózatot is a környéken. A garázsblokk tetején pedig nemrég helyeztek üzembe egy napelemes rendszert.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!