Testpáncélos gazdák, égő acélgyár és felrobbantott moldáv rádióállomások – a háború 62. napja képekben

2022. április 26. – 22:16

frissítve

Testpáncélos gazdák, égő acélgyár és felrobbantott moldáv rádióállomások – a háború 62. napja képekben
Ukrán harckocsi a kelet-ukrajnai Szlovjanszk közelében – Fotó: Yasuyoshi Chiba / AFP

Másolás

Vágólapra másolva

Már két hónapja tart az orosz invázió, de egyelőre nem úgy tűnik, hogy a végéhez közeledne. Ettől függetlenül egyre több vezető és politikus érkezik a régióba, kedden például az ENSZ főtitkára az orosz külügyminiszterrel találkozott, hogy beszéljenek a Mariupolban rekedt civilekről és sebesültekről. Mindeközben a háború már a Moldovában található, oroszok által támogatott szakadár államot is elérhette.

Fotó: Sergey Bobok / AFP
Fotó: Sergey Bobok / AFP

Az Ukrán Állami Vészhelyzeti Szolgálat munkatársa egy harkivi telepen, ahol az orosz támadások után összeszedett rakéták maradványait gyűjtötték össze.

Fotó: Alexander Ermochenko / Reuters
Fotó: Alexander Ermochenko / Reuters

Füst az Azovsztal acélmű felett Mariupolban.

Közös sajtótájékoztatót tartott a moszkvai megbeszélésük után Szergej Lavrov orosz külügyminiszter és António Guterres ENSZ-főtitkár, ahol Guterres bejelentette: a szervezet „készen áll arra, hogy teljes mértékben mozgósítsa emberi és logisztikai erőforrásait, hogy segítsen életeket menteni Mariupolban”. A főtitkár azt mondta, a délnyugat-ukrajnai városban kialakult szituáció „konfliktus a konfliktusban”, azaz még a háborún belül is különösen súlyos a helyzet, ezért az ENSZ-nek, a Vöröskeresztnek, illetve az ukrán és az orosz félnek együtt kell dolgoznia azon, hogy az emberek valóban biztonságos módon elhagyhassák a várost. (Ez az elmúlt napokban többször meghiúsult, amiért a két fél egymást vádolja.)

Lavrov szerint Oroszország kész együttműködni ebben az ENSZ-szel és a Vöröskereszttel. Hozzátette azonban azt is, hogy a Mariupolban rekedtek megmentéséről nem lesznek külön tárgyalások, mert ez a kezdeményezés csak teátrális gesztus volt Ukrajna részéről, „valószínűleg akartak egy újabb szívszorító jelenetet rendezni”. Lavrov szerint ha az ukránok komolyan gondolják a munkát, akkor inkább minél előbb válaszoljanak az orosz kezdeményezésekre. Szerinte Volodimir Zelenszkij ukrán elnök figyelmen kívül hagyta a legutóbbi orosz javaslatokat.

Fotó: Maxim Shemetov / Reuters
Fotó: Maxim Shemetov / Reuters

Vlagyimir Putyin orosz elnök megérkezik a 2022-es pekingi téli olimpián aranyérmet nyert sportolók állami kitüntetési ünnepségére a moszkvai Kremlben.

Fotó: Narciso Contreras / Anadolu Agency / AFP
Fotó: Narciso Contreras / Anadolu Agency / AFP

Óvóhely egy harkivi metróállomáson.

Havi ötmilliárd dollár nemzetközi segítségre van szüksége Ukrajnának – jelentette ki az ukrán pénzügyminiszter. Szerhij Marcsenko ebből kétmilliárd dollárra az Egyesült Államoktól számít – a kéréssel Kijev már a Fehér Házhoz fordult, írta a Washington Post. Az amerikai pénzügyminiszter, Janet L. Yellen már jelezte, hogy a törvényhozáshoz fordultak a további források biztosítása érdekében.

„Azonnal biztosítani kell a szükséges összeget, hogy fedezzük szükségleteinket, és hogy megnyerjük ezt a háborút” – jelentette ki Marcsenko.

Fotó: Boris Roessler / DPA / Picture-Alliance / AFP
Fotó: Boris Roessler / DPA / Picture-Alliance / AFP

Olekszij Reznyikov ukrán védelmi miniszter (b) átöleli Hulusi Akar török védelmi minisztert az Ukrajnáról tartott nemzetközi tanácskozáson Ramsteinban, az Egyesült Államok németországi légi támaszpontján.

Németország Gepard típusú önjáró légvédelmi lövegeket fog szállítani Ukrajnának, a lépést Christine Lambrecht német védelmi miniszter jelentette be a Ramsteinban. Németország sokáig vonakodott nehézfegyverzettel támogatni Ukrajnát, ami miatt több más NATO-tagállamtól is érte bírálat.

A fegyverszállítás komoly fordulópont, tekintettel a kiemelt német–orosz gazdasági kapcsolatokra. 2020-ban a két ország forgalma elérte a 40 milliárd dollárt, ennek kétharmada a német exportra esett. Németország 16 milliárd dolláros importjának nagy részét az orosz kőolaj- és földgázszállítások teszik ki.

Fotó: AFP Fotó: AFP
Fotó: AFP

Ukrán nők intenzív tűzszerész tanfolyamon vesznek részt Koszovóban, hogy segítsenek megszabadítani a hatalmas mennyiségű robbanóanyagtól Ukrajnát, ám a mentesítés feltehetőleg így is évekig fog tartani.

Egyelőre hatan vesznek részt a képzésen, később még ketten csatlakoznak.

A koszovói Pejában tartott tanfolyam az első ilyen jellegű képzés Ukrajnán kívül az orosz invázió kezdete óta.

Fotó: Sergei Supinsky / AFP
Fotó: Sergei Supinsky / AFP

Egy kóbor vadászkutya csirkét visz a szájában Bucsában.

Fotó: Robert Michael / DPA / Picture-Alliance / AFP
Fotó: Robert Michael / DPA / Picture-Alliance / AFP

A Kijevi Szimfonikus Zenekar a drezdai Kultúrpalotában.

Lengyelországi fellépések után Németországban vendégszerepel az együttes, először Drezdában, majd többek között Berlinben, Wiesbadenben és Hamburgban adnak koncertet.

Fotó: Handout / AFP
Fotó: Handout / AFP

Egy rendfenntartó tiszt áll a Majak rádióközpont antennái előtt a hivatalosan Moldovához tartozó, de 1992 óta orosz támogatással szakadár államként működő területen, ahol robbanások történtek.

Moldova már jó ideje tart attól, hogy az országot az oroszbarát szakadár Dnyeszter Menti Köztársaság révén belekeverné Moszkva az Ukrajna ellen folytatott háborúba.

Moldovában pénteken a külügyminisztériumba kérették Oroszország chișinăui nagykövetét, tiltakozásul Rusztam Minnyekajev orosz vezérőrnagy kijelentése ellen, amely szerint Moszkva azért akarja az ellenőrzése alá vonni Ukrajna déli részét, hogy kijárata legyen a Dnyeszter menti oroszbarát szakadár területhez.

Hasonló terveket fogalmazott meg a szakadár Donyecki Népköztársaság vezetője is, amikor az orosz támadások folytatását sürgette egészen Transznisztriáig.

Fotó: Ueslei Marcelino / Reuters
Fotó: Ueslei Marcelino / Reuters

Jurij, egy ukrán gazdálkodó testpáncélt visel a földjén a tavaszi munkálatok közben Zaporizzsja közelében.

Kapcsolódó