Vizsgálat indult a 11 halálos áldozattal járó japán hajószerencsétlenség ügyében

2022. április 25. – 16:17

Másolás

Vágólapra másolva

Vizsgálat indult annak kiderítésére, hogy mi okozta a hétvégén elsüllyedt japán Kazu I turistahajó katasztrófáját – számolt be a Reuters. A tragédiának az eddigi adatok szerint tizenegy halálos áldozata van, köztük egy gyerek. Az eset okai azonban egyenlőre még tisztázatlanok.

Ahogyan arról mi is írtunk, a hétvégén elsüllyedt egy japán turistahajó a Japán északi részén lévő Hokkaido szigeténél, amelynek fedélzetén huszonnégy ember utazott. Közülük még szombaton kilenc embert sikerült élve kiemelni a vízből, tizenegy áldozatot találtak, a többieket eltűntként kezelik. A hajón két kiskorú gyermek is utazott, akik közül az egyik már biztosan az áldozatok között van.

Hétfőn helikopterrel, hajóval és szárazföldi felderítőkkel folytatódott a keresés, amelyhez még halászhajókat is mozgósítottak. A part mentén ugyan találtak pár narancsszínű mentőmellényt, de azok közül sem volt mindegyik névre szóló. Az akcióhoz a közlekedésügyi minisztérium is küldött csapatokat, hogy rájöjjenek, mi vezetett a hajókatasztrófához.

Mentőmellény a Kazu I katasztrófája után – fotó: Japan Coast Guard via Reuters
Mentőmellény a Kazu I katasztrófája után – fotó: Japan Coast Guard via Reuters

Az idei első útjára induló turistahajó szombaton a katasztrófa előtt még adott le vészjelzéseket, ám néhány órával később a parti őrség elvesztette vele a kapcsolatot. Az utolsó bejelentkezésben a legénység egyik tagja beáramló vízről beszélt, amely után megszakadt a kapcsolat.

A Japán Közlekedésbiztonsági Hivatal vizsgálóbiztosa elmondta az újságíróknak, hogy az okok kiderítése érdekében információkat gyűjtenek a rossz időjárástól a hajó állapotáig, és kikérdezik a hajó üzemeltetőjének személyzetét. Médiajelentések szerint szombaton magasak voltak a hullámok a térségben, és a kora reggel induló halászhajók a körülmények miatt gyorsan visszatértek a kikötőbe.

Kérdések merültek fel azzal kapcsolatban, hogy a mentők miért csak órákkal a hajó első segélyhívása után érkeztek meg, de Isozaki Josihiko miniszterelnöki kabinetfőnök-helyettes azt mondta: a legközelebbi katonai repülőgépek 150 kilométerre voltak a helyszíntől, és éppen járőröztek. Az időjárási és tengeri körülmények miatt ráadásul a parti őrség hajói is csak az átlagosnál később tudtak csak a helyszínre érni.

Egy japán hírügynökség szerint a Kazu I volt az első turistahajó, amely ebben a szezonban vízre szállt ebben a térségben. Ugyanez a hajó tavaly kétszer is balesetet szenvedett: májusban egy úszó tárgynak ütközött, akkor három ember megsérült, júniusban pedig röviddel a kikötő elhagyása után sekély vízben zátonyra futott.

A parti őrség szerint egyelőre nem lehet megállapítani, hogy mi vezetett a katasztrófához, különösen addig, amíg nem találnak roncsokat, vagy egyéb bizonyítékokat. A hajótársaság még nem nyilatkozott az esetről.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!