Vaddisznócsapda végezhetett három kihalófélben lévő szumátrai tigrissel Indonéziában

2022. április 25. – 12:26

Másolás

Vágólapra másolva

Holtan találtak három kritikusan veszélyeztetett szumátrai tigrist vasárnap egy nyugat-indonéziai tartományban – számolt be róla a France 24. Ennek a fajnak már csak mintegy négyszáz példánya él a vadonban, természetes körülmények között, mégis folyamatosan vadásznak rájuk.

A szumátrai tigrisek tetemét a lábuknál összekötözve találták meg egy pálmaolaj-ültetvényen, egy olyan kötélszerkezettel a lábukon, amelyeket vaddisznócsapdához használhattak – számolt be az indonéz rendőrség. Őket helyi környezetvédők értesítették az elpusztult tigrisekről.

A hatóságok szerint az állatok azután pusztultak el, hogy a felállított csapdába belesétáltak. A három állat közül kettő egymás mellett feküdt, míg a harmadikat ötszáz méterrel odébb találták meg, annak teteme a megtaláláskor már bomlásnak indult.

A tigriseken most boncolást végeznek, és amennyiben bebizonyosodik, hogy halálukat valóban a szándékosság okozta, akkor szigorúbb lépéseket tesznek – mondta Agus Arianto, a helyi környezetvédelmi ügynökség vezetője.

A Természetvédelmi Világszövetség szerint a szumátrai tigrisekre annak ellenére folyamatosan vadásznak, hogy mára kritikusan veszélyeztetett fajnak számítanak. Indonéz kormányzati adatok szerint évente akár tíz tigrist is megölhetnek. Az állatokra a testrészeik miatt az orvvadászok is vadásznak, azokat ugyanis hagyományosan orvosságként használják. Különösen Kínában népszerűek, annak ellenére, hogy már tudományos alapon is cáfoltak, hogy bármilyen gyógyító hatásuk is lenne.