Több mint százan meghaltak egy felrobbant nigériai illegális olajfinomítóban

2022. április 23. – 22:37

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Több mint százan meghaltak Nigériában egy illegális olajfinomítóban bekövetkezett robbanásban – közölte egy helyi kormányzati tisztségviselő és egy környezetvédelmi csoport szombaton. Az illegális létesítmény Rivers államban robbant fel szombatra virradóra.

A Niger folyó kőolajban gazdag deltatorkolata környékén a munkanélküliség és a szegénység miatt az illegális nyersolaj-finomítás virágzó üzletté vált, amely azonban gyakran halálos következményekkel jár. A nyersolajat a kőolaj-kitermelő nagyvállalatok csővezeték-hálózatából lopják, és a finomítási eljárást követően erre a célra kialakított rögtönzött, egyszerű tartályokba fejtik át a kőolaj-termékeket.

A veszélyes eljárás azonban számos halálos balesetet eredményezett, és tovább szennyezte az olajkiömlésektől egyébként is sújtott térség farmjait, patakjait és lagúnáit.

Kormányzati tisztségviselők becslései szerint Nigériában, amely Afrika legnagyobb kőolaj-kitermelője és -exportőre, naponta átlagosan 200 ezer hordó kőolaj tűnik el a vezetékeket megcsapoló tolvajok vagy a rongálások miatt. Emiatt az olajvállalatok arra kényszerülnek, hogy rendszeresen vis maiort jelentsenek be a kőolaj- és földgázexporttal kapcsolatban.

(MTI)

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!