Pécsen is érezték a halálos áldozattal járó boszniai földrengést

2022. április 23. – 07:27

Másolás

Vágólapra másolva

Pénteken késő este 5,7-es erősségű földrengés volt Bosznia-Hercegovinában az Európai Földközi-tengeri Szeizmológiai Intézet mérése szerint, írja az MTI. A földrengés következtében egy 28 éves nő meghalt, miután a Mostar alatt fekvő Stolacban szikla zuhant egy házra. Kórházba vitték, de ott már nem tudtak segíteni rajta. Több sérültről is van hír, sokaknál pánikroham jelentkezett a történtek miatt. A helyi hatóságok szerint több épület beomlott Stolac, Ljubinje és Mostar városában.

A rengés epicentruma Ljubinjétől 14 kilométerre volt északkeletre, fészke pedig 5 kilométeres mélységben. A földrengést az egész Balkánon érezni lehetett, tudósítók beszámolói szerint Belgrádban, Zágrábban és Szkopjéban, az epicentrumtól több mint 400 kilométeres távolságban is észlelték a nagyjából 20 másodpercig tartó földmozgást. Később több kisebb utórengést is érezhettek a környéken élők.

Egy pécsi olvasónk pénteken éjjel azt írta, hogy a két évvel ezelőtti horvátországi földrengésekkor már megtapasztalták, hogy milyen a 10 emeletes panel felső szintjén, pár száz kilométerrel arrébb megérezni a földrengés hatását. „Kb. 10 perccel ezelőtt, nem sokkal 23 óra után ismét rángani kezdett a panel, a növényeken látszott, hogy nem csak én szédelegtem.”

A Kövesligethy Radó szeizmológiai obszervatóriumtól az MTI-nek megerősítették, hogy itt is lehetett érezni a földrengést: az obszervatórium on-line szeizmológiai állomásainak mérései szerint a Dunától nyugatra eső országrészekben, főként Pécs és Komló térségében, de károkról nem érkezett bejelentés az intézményhez.

A Balkán-félszigeten gyakoriak a földrengések. Horvátország középső részén 2020 decemberében 6,4-es erősségű földrengés volt, akkor hét ember meghalt, és több száz ház megrongálódott. Komoly károkat okozott 2020 márciusában egy 5,3-es erősségű rengés is Zágrábban. Albániában pedig több mint ötvenen haltak meg 2019 novemberében egy 6,4-es erősségű földmozgás következtében.

A téma érzékenysége miatt ebben a cikkben nem jelenítünk meg reklámokat.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!