505 napig volt koronavírusos a leghosszabb ideig fertőzött beteg

2022. április 22. – 14:50

505 napig volt koronavírusos a leghosszabb ideig fertőzött beteg
Fotó: Sebastian Kahnert / DPA-ZENTRALBILD / AFP

Másolás

Vágólapra másolva

Brit orvosoknak sikerült dokumentálniuk a leghosszabb ideig tartó koronavírus-fertőzést, a névtelen betegnél a vírus több mint 16 hónapig, összesen 505 napig volt kimutatható. A betegnek más alapbetegségei is voltak, és 2021-ben halt meg a kórházban.

A meg nem nevezett beteg 2020 elején kapta el először a Covidot, tünetei is voltak, a fertőzést végül egy pozitív PCR-teszt is igazolta. Az elkövetkező 72 hétben sokszor járt kórházba rutinellenőrzésekre, volt, hogy ellátásra is szüksége volt. Összesen ötvenszer tesztelték, és minden esetben pozitív lett az eredmény. A King's College London és a Guy's and St Thomas' NHS Foundation Trust orvosai azt is hozzátették, hogy a különböző laboratóriumi tesztek azt is kimutatták, hogy folyamatosan fennálló és kimutatható, tartós fertőzésről volt szó, nem pedig ismétlődő megbetegedésről. Egészséges, erős szervezetből természetes úton kiürül a vírus, ennek a betegnek azonban más alapbetegségei is voltak, és gyenge volt az immunrendszere. Kapott vírusölő gyógyszereket is, de az sem segített, hogy kigyógyuljon a betegségből, 2021-ben meghalt.

Dr. Luke Blagdon Snell, aki a vizsgálatok eredményeit a Klinikai Mikrobiológia és Fertőző Betegségek Európai Kongresszusán fogja ismertetni, a BBC-nek azt nyilatkozta, hogy mindig a beteg torkából vettek mintát, ,,és az eredmény sosem volt negatív. És azt is meg tudjuk mondani, hogy ez egy folyamatos fertőzés volt, mert a vírusgenom szekvenálásából nyert információ egyedi és állandó volt ennél a betegnél„.

Az ehhez hasonló elhúzódó fertőzések ritkák, a kutatások szempontjából pedig nagyon értékesek, hiszen ez lehetőséget ad a kutatóorvosoknak, hogy megfigyeljék, milyen mutációk jöhetnek létre egy olyan gazdatestben, ami tartós ideje fertőzött. ,,A vírus alkalmazkodik az emberi gazdaszervezethez, és amikor az emberek hosszú ideig fertőzöttek, létrejöhetnek új mutációk is” – Dr. Snell. Majd azt is hozzátette, hogy az általuk vizsgált kilenc beteg közül egyik esetben sem találtak új, veszélyes variánst.

(BBC)

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!