Az orosz QAnon-követők nem tudják, mit gondoljanak Ukrajnáról

2022. április 20. – 20:57

frissítve

Az orosz QAnon-követők nem tudják, mit gondoljanak Ukrajnáról
Forrás: Ann Kiernan

Másolás

Vágólapra másolva

Néhány órával azután, hogy 2022. február 24-én Oroszország megtámadta Ukrajnát, az egyik legnépszerűbb orosz Telegram-csatornán egy megnyugtatónak látszó, békéért fohászkodó poszt jelent meg. „Drága Istenem, mentsd meg Oroszországot és Ukrajnát! – szólt a szöveg, majd így folytatta: – Megáldjuk egymást. Kérünk, hogy bocsásd meg a vétkeinket.” A szöveg alatt egy fotó volt, amelyen két, egymást átkaroló alak áll; egyikük egy Oroszország feliratú dzsekit visel, a másik pedig Ukrajna feliratút, az ukrán zászló színeiben. A képaláírás szerint: „Ennek így kéne lennie!”

Forrás: Telegram
Forrás: Telegram

A háború kitörése utáni napokban az orosz nyelvű Telegram-csatornák egy speciális körében meglepően gyakoriak voltak az ehhez hasonló bejegyzések – nagyban eltérve a legtöbb orosz nyelvű, témába vágó tartalomtól. Ezeket a bejegyzéseket azonban meglepő módon nem az orosz ellenzék képviselői tették ki, hanem a Telegramon található orosz nyelvű QAnon-csatornák.

Az egyik legnépszerűbb, közel 90 ezer követővel bíró ilyen csatorna a QAnon Russia, ami az invázió kezdete utáni napon békére és szeretetre buzdító felhívást tett közzé. Arra szólította fel az orosz katonákat, hogy ne bombázzák az ukránokat, és ne lőjenek rájuk. Ugyanez a csatorna később egy érzelmes, háborúellenes verset is publikált. Egy másik, hasonló csatorna arra bátorította követőit, hogy mindig ellenőrizzék a tényeket, és az online térben látott információk kapcsán figyeljenek oda a mentális egészségükre.

A háború kezdete óta a világ QAnon-követő csoportjai jellemzően az orosz háború dicséretét zengik. Szerintük az invázió célja valójában a Cabal (a nemzetközi háttérhatalmat irányító szűk, titkos csoport) lerombolása – ami egyébként is a QAnon-mitológia központi sztorija, erről szól számos összeesküvés-elmélete.

A háború valódi céljaként több dolgot is megjelölnek. Ilyen például az Ukrajnában lévő „titkos laboratóriumok” lerombolása, ahol szerintük egy újabb, a Covidhoz hasonló betegséget fejlesztenek, vagy az úgynevezett „Great Reset” összeesküvés-elmélet, amely szerint a globális elit arra használja fel a koronavírus okozta világjárványt, hogy elpusztítsa a kapitalizmust, és új világrendet hozzon létre. Az orosz invázió ebből kifolyólag a gonosz elleni, a közjóért vívott küzdelem.

Forrás: Telegram
Forrás: Telegram

Fontos elmondani, hogy a cikk szerzője olyan prominens orosz QAnon-csatornákat is látott, amelyek a világ más részén lévő társaikkal megegyező hozzáállásról tanúskodnak, és támogatják a háborút, de akadnak olyanok is, amelyek pártatlannak tűnnek a témában. Feltűnő viszont az orosz nyelvű interneten, hogy léteznek olyan, nagy követőtáborral bíró, befolyásos oldalak, amelyek elutasítják az invázióval kapcsolatos, leginkább elterjedt QAnon-összeesküvés-elméleteket, rámutatva ezzel az orosz QAnon-közösségben a téma kapcsán kialakult szakadásra.

Érdekes módon a háború előrehaladtával jó néhány ilyen oldal (például az említett QAnon Russia) elhallgatott. Ezt megelőzően viszont azok az oldalak, amelyek inkább ellenezték a háborút, kihátráltak a témából, és elutasítottak néhány olyan, korábban népszerű, a globális QAnon-közösség által terjesztett, Ukrajnával kapcsolatos összeesküvés-elméletet is, amelyek a háború indokoltságát hivatottak alátámasztani.

Egy, a Bellingcatnek nyilatkozó szakértő szerint az orosz QAnon- oldalak ukrán háborúval kapcsolatos véleménykülönbsége különösen érdekes annak fényében, hogy az elmúlt évek során teljes volt közöttük az összhang például a Covid-világjárvány, vagy az oltások tekintetében.

Mi az a QAnon?

A QAnon egy olyan összeesküvés-elmélet, amely azt állítja, hogy Donald Trump volt amerikai elnök régóta azon dolgozik, hogy legyőzze a sátánista, pedofil Cabalt, amely az Egyesült Államokat a mélyállamon keresztül, titokban irányítja.

Annak ellenére, hogy Trumpot nem választották újra, és hogy a korábbi QAnon-jóslatok nem váltak valóra, az összeesküvésnek továbbra is vannak új követői. Ma már az Egyesült Államokon kívül jó néhány más országban is elterjedt, és számos más, káros elméletet is terjeszt (mint például az oltásellenesség, vagy az 5G technológia elleni mozgalom eszméi).

Habár Trump választási veresége után Q (a névadó, akinek a rejtélyes üzeneteiből kiindult az egész elmélet) felhagyott az információk csöpögtetésével, követői ennek ellenére világszerte aktívak maradtak ebben a témában, és számos más, többek között Ukrajnát érintő összeesküvés-elmélettel kapcsolatban is.

Ukrajna, Putyin és a QAnon február 24. előtt

Az orosz QAnon Ukrajna lerohanásához való hozzáállása azért meglepő, mert a globális összeesküvés követőinek nagy része szerint Vlagyimir Putyin valójában az egyik utolsó olyan politikus, aki szembe mert szállni a gonosz (sátánista, pedofil stb.) háttérhatalommal, és rendesen odaszúr a Cabalnak.

Ukrajnára nem akkor figyeltek fel a világ QAnon-hívői, amikor 2022 februárjában megtámadta Oroszország. Ez javarészt Joe Biden amerikai elnök fia, Hunter Biden botrányainak, és az e körüli feltételezéseknek, elméleteknek tulajdonítható. Ezek a korrupciótól, ukrán állami vállalatok befolyásolásától és illegális lobbizás vádjaitól az egészen vad, biolaborokkal és nemzetközi gyerekkereskedelemmel kapcsolatos összeesküvés-elméletekig terjednek. Évek óta számos QAnon-csatorna lovagol ezeken a témákon világszerte.

Egyes nemzetközi QAnon-csatornák már 2020 novemberében azt állították, hogy Ukrajnában az úgynevezett „mélyállam” (a hivatalos államszervezet mögött bujkáló, az államot valójában irányító, rejtőzködő érdekcsoport) vette át a hatalmat. Az egyik orosz QAnon-csatorna azt állította, hogy az amerikai Demokrata Párt Barack Obama kormányzása alatt (amikor Joe Biden alelnök volt) Petro Porosenko volt ukrán elnökkel karöltve, és Joe Biden eddigi elnöksége alatt több mint százmilliárd dollárt lopott el Ukrajnától.

Egy olasz QAnon-oldal szerint pedig nemcsak hogy az Egyesült Államok döntötte meg 2014-ben Janukovics akkori ukrán elnök kormányát, hanem ugyanabban az évben ők szervezték meg a Malaysia Airlines 17-es járatának lelövését is, azért, hogy a NATO lerohanhassa Kelet-Ukrajnát. 2021 decemberében egy cseh QAnon-csatorna több, másik összeesküvés-elméletre utalva azt írta, hogy „Bidenéknek számos farmjuk van Ukrajnában, amelyek egy hatalmas alagút mellett helyezkednek el – ezen keresztül gyerekeket, fegyvereket, és adrenokrómot csempésznek”.

Jóval azelőtt, hogy 2022 februárjában Oroszország lerohanta Ukrajnát, számos globális QAnon-összeesküvés-elméletben kapott főszerepet Ukrajna. A titkos laboratóriumok története legalább 2021 óta kering, és orosz állami források (LINK) is megtolták 2022 márciusában. E hamis állítás szerint Ukrajnában biológiai fegyvereket gyártó, titkos amerikai laboratóriumok vannak. 2021 decemberében, a Great Reset-elméletre utalva egy olasz QAnon- oldal felvetette a kérdést, hogy vajon hamarosan „Oroszország részévé válik-e” Ukrajna. Egy német QAnon-csatorna pedig 2020-ban azt állította, hogy az Egyesült Államokban akkor zajló Black Lives Matter-tüntetéseket valójában Ukrajnából származó „piszkos pénzekből” finanszírozzák.

A QAnon követői világszerte már régóta hősként tekintenek Putyinra, aki szerintük Trump elnökkel közösen harcol a gonosz ellen. 2020 januárjában, az orosz QAnon egyik első bejegyzésében azt állította, hogy Putyin a szíriai Damaszkuszban járt, ahol több megbeszélésen vett részt, és lényegében megakadályozta a harmadik világháború kitörését. 2021 szeptemberében pedig az egyik brit QAnon-csatorna úgy fogalmazott, hogy Putyin hatalomra kerülése óta a sátáni mélyállam és a Cabal ellen küzd, ezért tekinti a nemzetközi média Oroszországot és elnökét a rosszfiúknak.

Forrás: Telegram
Forrás: Telegram

Putyin pedofília elleni harca egy másik olyan téma, amely gyakran felbukkan a világ számos QAnon-oldalán. 2021 szeptemberében például egy holland QAnon-csatorna azt írta, Hollandia „pedoland” (pedofilország), és ezt Putyin is jól tudja. Ennek alátámasztásául megosztottak egy videót, amelyben Putyin azt mondja, hogy az egyik holland politikai párt támogatja a pedofíliát. Ennek a videónak a 2014-ben publikált, holland feliratokkal ellátott változata e cikk születésekor több mint 100 ezer megtekintésnél járt.

Putyin az egész emberiség szabadságáért küzd

Az, hogy Oroszország 2022 februárjában lerohanta Ukrajnát, a QAnon-hívők számára egyetlen szoros fonatba, új valósággá fonta össze az összes, lazán Ukrajnához kapcsolódó korábbi összeesküvésszálat. A Bellingcat csapata szinte közvetlenül az invázió kezdete után talált olyan német, amerikai, olasz, brit, és cseh QAnon-oldalakat is, amelyek a jól bejáratott összeesküvés-elméleteket szövik tovább, miszerint Ukrajna a mélyállam és az új világrend pénzmosó gépezetének központja.

Ukrajna lerohanásában arra az összeesküvés-elméletre is bizonyítékot láttak, miszerint Putyin csatlakozott Trumphoz a mélyállam elleni küzdelemben, és amikor Trump visszatér, erősebb lesz, mint valaha. „Ez mind a terv része” – szólt a megfejtés az egész világot meglepő invázióra. A háború első napján az egyik német QAnon-csatorna megkérdezte olvasóit: „Szerinted ki ellen hirdetett háborút Putyin?” A több mint ötezer válaszadó kilencven százaléka egyetértett abban, hogy az oroszok az Ukrajna irányítását 2014-ben átvevő Cabal ellen vonultak hadba.

Az, hogy Putyin a Cabal és a mélyállam ellen harcol, gyorsan felkapott téma lett a QAnon-univerzumban. Az invázió napján az egyik holland QAnon-csatorna már arról írt, hogy „az oroszok elpusztítják az ukrán Cabalt” – amelynek bankjai és szerverei ezek szerint Ukrajnában vannak. Röviddel ezután az egyik olasz oldal dicsérte Putyint, amiért szembeszáll a mélyállammal.

Márciusban a QAnon egyik cseh oldala a Kreml szóhasználatát idézve „katonai hadműveletről” írt, és dicséretesnek nevezte az orosz inváziót, mint „a globális elit nemzetközi pedofilhálózata elleni bátor támadást”, amelynek során több száz pedofilt tartóztattak le. Persze ezekről a legtöbb állami és nagyvállalati hírforrás nem számolt be.

A Bellingcat olyan további, alaptalan összeesküvésekről is olvasott egyes prominens QAnon-csatornákon, miszerint a csernobili atomreaktort szinte mindenre használták, „DNS-kísérletektől kezdve adrenokrómon, kínzáson, gyerekek ellen elkövetett nemi erőszakon át klónozásra és sok minden másra”. Ehhez kapcsolódóan az egyik olasz QAnon-oldal azt állította, hogy Putyin és Trump éppen a mélyállam főhadiszállásának elpusztításán munkálkodik a föld felszínén és a föld alatt egyaránt – Csernobilban.

„Drága Istenünk! Mentsd meg Oroszországot és Ukrajnát, és bocsásd meg a vétkeinket!”

Az, hogy bizonyos orosz QAnon-oldalak háborúellenesek, elsősorban azért meglepő, mert ezek a múltban egészen másképpen álltak az orosz belpolitikához, és korábban teljes mellszélességgel a Kremlt támogatták. Például javarészt negatívan álltak az Alekszej Navalnij ellenzéki politikus letartóztatása utáni tüntetésekhez.

Egyesek provokációnak nevezték az eseményeket, és a 2013–2014 közötti ukrán tüntetésekhez hasonlították őket – ezek nyomán mozdították el pozíciójából az akkori elnököt, Viktor Janukovicsot. A 2020-as belarusz választások utáni tüntetéseket is hasonlóan negatív fényben látták az orosz QAnon-oldalak, és egy „Majdanhoz hasonló helyzet” kialakulásától tartottak – ezzel is a Janukovics leváltásához vezető ukrajnai tüntetéssorozatra utalva.

Mindezek ellenére, amikor 2022 elején elkezdődött a háború, néhány orosz QAnon-oldal – élükön a legnagyobb és legnépszerűbb oldallal, a QAnon Russiával – egyértelműen kijelentette, hogy nem támogatja az orosz elnök döntését.

Az invázió második napján a QAnon Russia arra buzdította az orosz katonákat, hogy ne bombázzák az ukránokat, és ne lőjenek rájuk. A 90 ezer követővel bíró csatorna azt írta: „Ez egy vizsga mindannyiunk számára. Az, hogy hogyan vizsgázunk, csak rajtunk áll. Háború vagy béke? Gyűlölet vagy szeretet? A katonának megparancsolják, hogy bombázzon és lőjön. De ki hozza meg a döntést? Az ember… Békét és szeretetet mindazoknak, akik a háborús zónában tartózkodnak!”

Más orosz QAnon-oldalak is hasonló háborúellenes üzeneteket publikáltak, illetve az oroszok és az ukránok közötti barátságot és békét hirdető üzeneteket. Ezek között akadt egy asztrológus tollából származó, a háborút kritizáló vers is, többek között azzal a gondolattal, hogy „itt az idő, hogy emberek legyünk, nem pedig a harag eszközei”. Egy olyan videót is megosztottak, amelyen valaki Szentpéterváron egy olyan feliratot tart, miszerint: „Ukrán vagyok, ölelj meg!” Ezen az oldalon még régi, a szovjet korszakból származó, a nemzetek közötti barátság üzenetét hirdető poszterek is előkerültek.

Szintén figyelemre méltó, hogy az orosz QAnon – más országok QAnon-oldalaitól eltérően – az invázió kezdete óta nem tett közzé régi, megszokott összeesküvésekről szóló tartalmakat. A hasonló oldalaktól eltérően ez a csatorna a háborút nem tartja a Great Reset felé tett lépésnek. Február 25-én azt írták: „Nem szabad az ellenségeskedést és az egymás iránti gyűlölködést követnünk. Ezek helyett a jóság, a szeretet, a testvériség, egymás segítése, és a lelkiismeret kell hogy vezéreljen bennünket.”

Annak ellenére, hogy az orosz QAnon-oldalak már 2021-ben is írtak az Ukrajnában található titkos amerikai laboratóriumokról, a háború kezdete óta szinte teljesen eltűnt náluk a téma. Más, korábban sokszor felhozott elméletek is eltűntek a háború kezdete óta – mint például az, hogy az Egyesült Államok az államcsőd elkerülése érdekében háborút akar indítani valahol a világban.

Forrás: Telegram
Forrás: Telegram

Sőt, olyan kisebb orosz QAnon-csatornák sem álltak a háború mellé, amelyek korábban rendszeresen írtak az állítólagos titkos laboratóriumokról és a Bidenről szóló összeesküvésekről is. A mintegy ötezer követővel bíró „Nagy ébredés” oldal például azzal fűszerezte a korábbi állításokat, hogy olyan oldalak linkjeit osztja meg, amelyek ukránoknak segítenek élelemhez, szálláshoz, pszichológusi segítséghez jutni, vagy éppen eltűnt rokonok felkutatásában nyújtanak segítséget.

Egyes orosz QAnon-csatornák az állami média kapcsán is érdekes hozzáállást vettek fel. Míg a nyugati QAnon-követők gyakran osztják meg a Russia Today (RT) vagy a Sputnik csatornák anyagait, az orosz QAnon-oldalak a háború kezdete óta arra buzdítják követőiket, hogy legyenek óvatosak a tekintetben, hogy honnan tájékozódnak a hírekről.

Március 2-án például azt írta a QAnon Russia: „Az, hogy egy forrás hivatalos helyről származik, még nem garantálja annak igaz mivoltát.” Egy másik orosz nyelvű QAnon-oldal, az „Ébredő világ” az Egyesült Államok kormánya által támogatott Szabad Európa Rádió (RFE/RL) videóját osztotta meg, amelyen halott ukrán civilek láthatók – megcáfolandó Putyin állítását, miszerint az orosz erők kizárólag katonai célpontokat támadnak.

Ironikus módon az említett orosz QAnon-csatorna még arra is buzdítja az olvasókat, hogy álljanak ellen a dezinformációnak, és arra kérte őket, hogy „ne siessék el a következtetések levonását, mindig többszörösen nézzenek utána az információnak”. A csatorna többek között azt is tanácsolja olvasóinak, hogy tanulják meg az információk logikus elemzését, és azt, hogy hogyan állhatnak ellen a pszichológiai és információs manipulációnak.

Az elmúlt hetekben aztán a QAnon Russia váratlanul elhallgatott. Az utolsó bejegyzés március 15-ről való, és arra buzdítja az olvasókat, hogy ne bátortalanodjanak el, „ezekben a változásokkal teli időkben legyenek a világosság közvetítői az elveszett lelkek számára”. Ennek az lehet az oka, hogy manapság egyre nagyobb árat kell fizetni Oroszországban a kormánnyal szembeni nyílt kritikáért. Ha valaki a közösségi médiában ellenzi a kormány által „különleges katonai hadműveletnek” nevezett ukrajnai háborút, fenyegetésnek van kitéve, és arra is volt példa, hogy a hatóságok bíróság elé állították azokat, akik így cselekedtek.

A téma kutatóit meglepte, hogy Ukrajna orosz megszállásával kapcsolatban ekkora véleménykülönbségek vannak a nagyobb orosz QAnon-oldalak, az orosz hivatalos narratíva és közvélemény, illetve a hasonló külföldi oldalak között.

„Az elmúlt két évben nagy volt az összetartás az orosz és a globális Q-csoportok között abban, ahogyan például a Covid-világjárványra reagáltak” – monda Ciaran O’Connor, a londoni székhelyű Institute for Strategic Dialogue kutatóközpont munkatársa, aki az online térben jelenlévő dezinformációt, gyűlölködést és szélsőséges eszméket kutatja. O’Connor azt mondta a Bellingcatnek: „Arra, hogy Oroszország megtámadja Ukrajnát, egyáltalán nem számított a QAnon-közösség, különösen nem annak orosz része.” A QAnon Russia például február 16-án, alig több mint egy héttel a háború kezdete előtt azt írta, „biztosan nem lesz háború”.

„Az, hogy az orosz QAnon-közösségek különbözőképpen kezelik a helyzetet, azt mutatja, hogy ezeken a közösségeken belül konfliktus alakult ki, és nincsenek egységes véleményen azt illetően, hogyan reagáljanak – mondja O’Connor. – Nehezen találnak olyan pozíciót Ukrajnával kapcsolatban, ami beleillik az összeesküvés-elméletekkel teli világnézetükbe.”

Most, hogy már hetek, sőt második hónapja tart Oroszország brutális háborúja Ukrajna ellen, még az egyik nagy, háborúpárti orosz QAnon-oldal is küszködni látszik a témával: kritizálják a többi QAnon-hívő testvérüket, sőt még magát Putyint is. A „Nagy Sokk Elmélete” nevű, több mint 100 ezer feliratkozóval bíró, legnépszerűbb – egyébként háborúpárti – oldal április 9-én azt írta:

„Putyin nem egy hős, aki úgy döntött, hogy elpusztítja a dollárt és a Nyugatot.”

A következő napon azt írták: „Teljesen egyértelmű, hogy aki azt mondja, hogy Oroszország a Great Reset ellen küzd, vagy Oroszország legyőzi a globalistákat, annak fogalma sincs arról, hogy egyáltalán mi az a Great Reset. El kéne hinnünk, hogy Putyin nem tudja, hogy a Covid–19 elleni vakcinák halálosak? És különben is, miért reklámozza Putyin még mindig a vakcinákat és az emlékeztető oltásokat? Ha valaki azt állítja, hogy Putyint kihozták a sodrából, és most megállítja a Great Resetet, az olyan, mintha azt mondanánk, hogy egy színész éppen most fog szándékosan eltérni a szövegkönyvtől, vagy hogy egy televíziós vetélkedő játékosa mindjárt nekimegy a műsorvezetőnek” – írták, majd így foglalták össze a háborúval kapcsolatos mondanivalójukat:

„Ennek semmi értelme.”

A Bellingcat egy független, nemzetközi kutatókból és újságírókból álló oknyomozó csoport, amely a világ több mint 20 országában dolgozó munkatársakkal tevékenykedik, és elsősorban nyílt forrásokat, mindenki által hozzáférhető adatokat, például műholdas térképeket, közösségi médiás bejegyzéseket, fotókat használ a tényfeltáró munkához. Ez a cikk a Bellingcat és a Telex együttműködésében jelent meg angolul az oknyomozó portálon, és magyarul itt nálunk. A fordítás a Telex munkája.

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!