Ismét TikTok-influenszerkedés miatt ítéltek börtönre egy huszonéves nőt Egyiptomban

2022. április 19. – 05:53

Ismét TikTok-influenszerkedés miatt ítéltek börtönre egy huszonéves nőt Egyiptomban
Hanin Hosszam és Movada al-Adham egyiptomi influenszerek videói a TikTokon – Fotó: KHALED DESOUKI / AFP

Másolás

Vágólapra másolva

Emberkereskedelem miatt ítéltek el egy TikTok-sztárt Egyiptomban – írja a BBC. A húszas évei elején járó Hanin Hosszamot azzal vádolták, hogy videómegosztó platformokon keresztül pénzért kizsákmányolt lányokat. A 900 ezer követővel rendelkező nő azonban tagadta, hogy azért ajánlotta volna élő videók készítését a követőinek, hogy ezért maga is pénzt kapjon.

Hosszam a Kairói Egyetem hallgatója, aki a TikTokon tátogós és táncolós videókkal lett híres. Először 2020 áprilisában tartóztatták le, miután meghívta női követőit, hogy csatlakozzanak egy másik videómegosztó platformhoz, a Likeehoz, ahol szerinte élő videókkal pénzt kereshettek volna.

Emberi jogi aktivisták szerint Hosszam elítélése valójában egy női influenszereket célzó fellépés része.

Rajta kívül 11 másik, nagy követőtáborral rendelkező egyiptomi nőt állítottak bíróság elé a közelmúltban Egyiptomban, az aktivisták szerint ezek a perek sértik a magánélethez, a véleménynyilvánítás szabadságához, a megkülönböztetésmentességhez és a testi autonómiához való jogot.

Hosszamot nem most ítélték el először, hanem 2020 júliusában. Akkor egy másik TikTok-sztárral, Mavada al-Adhammal együtt a „családi értékek és elvek megsértésével” vádolva találták bűnösnek a két fiatal nőt, két év börtönbüntetés mellett pénzbírságot is kiszabtak rájuk. Csakhogy a fellebbviteli bíróság 2021 januárjában felmentette Hosszamot és hatályon kívül helyezte Adham börtönbüntetését, tavaly februárban így mindkettőjüket szabadon engedték,

az ügyészség ezután állt elő az emberkereskedelem vádjával, amely súlyosabb, mint a korábbi vád volt.

A nőket konkrétan azzal vádolták, hogy „az egyiptomi társadalom elveivel és értékeivel ellentétes cselekedetekre használtak fel lányokat anyagi haszonszerzés céljából”. Ez alapján 2021 nyarán a kairói büntetőbíróság mindkettőjüket bűnösnek találta a bűncselekmény elkövetésében. Hosszamot távollétében 10 év börtönbüntetésre ítélték, a jelen lévő Adham pedig hat év börtönbüntetést kapott.

Hosszam ezt az ítéletet megfellebbezte, de a kairói büntetőbíróság az ügy hétfői újratárgyalásán is bűnösnek találta. A bíró amellett, hogy hároméves börtönbüntetést szabott ki rá, 200 000 egyiptomi font pénzbírsággal is sújtotta. A BBC által idézett emberjogi szakértő, Mai El-Sadany szerint ez az ítélet azt jelenti, hogy az egyiptomi igazságszolgáltatás kriminalizálja azt, amit az influenszerek világszerte nap mint nap tesznek.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!