A magyarokkal tolt volna ki a szlovák állampolgársági rendelkezés, de nem igazán jött össze

2022. április 18. – 10:10

Másolás

Vágólapra másolva

Még 2010-ben fogadta el a szlovák parlament azt a törvényt, amelynek értelmében a szlovák állampolgároknak le kell mondaniuk az állampolgárságukról, ha felvesznek egy másikat. Ezzel reagált a Fico-kormány a magyar parlament által elfogadott kettős állampolgárságról szóló törvényre, amely megkönnyítette a határon túli magyarok magyar állampolgársághoz való jutását, írja a Paraméter.

Na de sikerült? – tehetnénk fel a klasszikus kérdést. Nem nagyon.

2010-től összesen 4142 személy vesztette el szlovák állampolgárságát, a lap pedig összeszedte, kivel toltak ki igazán: és nem igazán a magyarok lettek a legnagyobb vesztesei a rendelkezésnek, hanem a csehek, németek, osztrákok:

Mostanáig 1285 személy kérvényezte az állampolgársága visszaszerzését, 1203-nak pedig már meg is adták, közülük is csak 17-en vannak a magyarok. A szlovák állampolgárság visszaszerzésére 2015 februárjától, egyéni okokból van lehetőség. A kérvény beadása után megvizsgálják, mik voltak az okai az állampolgárság elvesztésének, s megvizsgálják azokat a körülményeket is, ami miatt a kérvényező külföldi útlevélért folyamodott.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!