Le Pen szerint Oroszország szövetségre készül Kínával

2022. április 18. – 16:52

Másolás

Vágólapra másolva

Marine Le Pen francia szélsőjobboldali elnökjelölt kampánykörútján ma kijelentette, hogy megválasztása esetén az ukrajnai háború végeztével felvenné a kapcsolatot Oroszországgal, hogy Moszkva ne lépjen szövetségre Pekinggel, írja a Politico.

Le Pen ugyan a nemzeti szuverenitás híveként a háborúban Ukrajna oldalán áll, ugyanakkor régóta nagyra becsüli Vlagyimir Putyin orosz elnököt, és pártja hiteleket is kapott egy orosz banktól.

Le Pen úgy érvelt: „Ha hagyjuk, hogy a világ legnagyobb nyersanyagtermelője – azaz Oroszország – szövetséget kössön a világ vezető gyártójával – azaz Kínával –, létrejönne a világ legnagyobb katonai hatalma. Úgy vélem, ez borzasztó nagy veszélyt jelent.”


Le Pen régóta szorgalmazza Franciaország és Európa szövetségét a putyini Oroszországgal. 2011-ben egy orosz napilapnak azt nyilatkozta, hogy Franciaországnak és Oroszországnak „közösek a civilizációs és stratégiai érdekei”, valamint azt mondta, hogy Franciaországot kivonná a NATO integrált parancsnoki struktúrájából.

A szélsőjobboldali jelölt továbbra is támogatja a Krím orosz elcsatolását. „A Krímet soha nem szállták meg, a Krímben népszavazás volt” – mondta egy mai interjúban, és a Krím 2014-es megszállását „gyökeresen más helyzetnek” nevezte, mint a jelenlegi ukrajnai orosz inváziót.

Le Pen pártja szintén erősen kötődik Oroszországhoz. Egy francia oknyomozó portál szerint 2014 és 2015 között a Nemzeti Front 11 millió euró orosz kölcsönben részesült. Az elnöki helyért folyó kampány egy másik állítására – az EU csalás elleni felügyelő szerve, az OLAF sikkasztás ügyében folytatott nyomozására – visszatérve Le Pen úgy reagált: „Hozzászoktam az EU piszkos trükkjeihez”.

Le Pen és három korábbi európai parlamenti képviselő – köztük saját édesapja, Jean-Marie Le Pen – ellen a Mediapart oknyomozói által nyilvánosságra hozott dokumentumok alapján folyik vizsgálat az uniós pénzekkel való visszaélés miatt. A négy volt EP-képviselő a vádak szerint 2004 és 2017 között több mint félmillió eurónyi EU-s pénzt használt fel pártjuk finanszírozására.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!