Folytatódtak az iszlámellenes tüntetés miatt kitört zavargások Svédországban

2022. április 17. – 13:16

Folytatódtak az iszlámellenes tüntetés miatt kitört zavargások Svédországban
Egy rendőr áll egy égő busz közelében a svédországi Rosengardban, Malmöben, 2022. április 16-án – Fotó: Johan Nilsson / TT via Reuters

Másolás

Vágólapra másolva

Dél-Svédországban szombaton ismét zavargások törtek ki, mivel egy iszlámellenes szélsőjobboldali párt korán-égetéseket tervez – írja a Guardian.

A rendőrség szerint mintegy 100 fiatal gyűlt össze, köveket dobáltak, autókat, gumiabroncsokat és kukákat gyújtottak fel, és úttorlaszokat emeltek Landskrona városában, ahonnan a hatóságok a mintegy 45 kilométerre délre fekvő Malmöbe helyezték át a dán Stram Kurs párt demonstrációját.

A rendőrség szerint Landskronában szombat éjjelre helyreállt a rend, de a helyzet továbbra is feszült maradt. A tiltakozások során nem történt személyi sérülés.

Csütörtök óta több összecsapást is jelentettek Stockholmból, Linkopingből és Norrkopingből is – azokról a helyekről, ahol a Stram Kurs tüntetéseket tartott, vagy tervezett tartani. Péntek este Orebro belvárosában is erőszakos összecsapásokra került sor a tüntetők és ellentüntetők között, 12 rendőr megsebesült, és négy rendőrautó kiégett. A tiltakozók kövekkel dobálták meg a rohamrendőröket.

Malmö belvárosában szombaton Rasmus Paludan, a Stram Kurs vezetője néhány tucat ember előtt tartott beszédet, amikor ellentüntetők jelentek meg és kövekkel dobálták meg őket. A tömeget a rendőrök oszlatták fel, sajtóhírek szerint maga Paludan is megsérült, egy kő találta el a lábát. Paludan, a svéd állampolgársággal is rendelkező dán ügyvéd 2017-ben hozta létre a Stram Kurs (Kemény Vonal) elnevezésű bevándorlás- és iszlámellenes szervezetet.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!