183 világűrben töltött nap után értek vissza a Földre kínai űrhajósok

2022. április 16. – 09:57

Másolás

Vágólapra másolva

Három kínai űrhajós tért vissza a Földre szombaton, 183 világűrben töltött nap után, teljesítve az ország eddigi leghosszabb űrmisszióját – tudósít a földet érésről a Reuters. Az egy nő, Vang Ja-ping és a két férfi, Csai Cse-kang és Je Kuang-fu űrhajósok szombat reggel landoltak a Kína észak-nyugati részén fekvő Góbi-sivatagban. A kínai állami televízió élőben közvetített a helyszínről.

Az űrhajósok kilenc órával azután landoltak, hogy elhagyták Kína első űrállomásának modulját.

A tavaly októberi kilövésük óta eltelt fél évben teljesítették az űrállomásuk, a Tienkung (Égi Palota) év végi befejezéséhez szükséges 11 küldetésből az ötödik részt. Még az év folyamán további két modult indítanak a világűrbe a leendő űrállomás fő részének elkészítéséhez. A következő fázisban, azaz már a jövő hónapban, teherűrhajó érkezik az állomáshoz, amely egyebek mellett üzemanyagot és más szükséges eszközöket szállít majd, előkészítve a Sencsou-14 júniusra tervezett repülését.

Kínának nem titkolt terve, hogy 2030-ra űrhatalommá váljon: többek közt sikeresen indítottak az elmúlt időszakban szondákat a Mars felfedezésére és ők voltak az első ország, amely űrhajót jutatott a Hold túlsó oldalára is.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!