183 világűrben töltött nap után értek vissza a Földre kínai űrhajósok

2022. április 16. – 09:57

Másolás

Vágólapra másolva

Három kínai űrhajós tért vissza a Földre szombaton, 183 világűrben töltött nap után, teljesítve az ország eddigi leghosszabb űrmisszióját – tudósít a földet érésről a Reuters. Az egy nő, Vang Ja-ping és a két férfi, Csai Cse-kang és Je Kuang-fu űrhajósok szombat reggel landoltak a Kína észak-nyugati részén fekvő Góbi-sivatagban. A kínai állami televízió élőben közvetített a helyszínről.

Az űrhajósok kilenc órával azután landoltak, hogy elhagyták Kína első űrállomásának modulját.

A tavaly októberi kilövésük óta eltelt fél évben teljesítették az űrállomásuk, a Tienkung (Égi Palota) év végi befejezéséhez szükséges 11 küldetésből az ötödik részt. Még az év folyamán további két modult indítanak a világűrbe a leendő űrállomás fő részének elkészítéséhez. A következő fázisban, azaz már a jövő hónapban, teherűrhajó érkezik az állomáshoz, amely egyebek mellett üzemanyagot és más szükséges eszközöket szállít majd, előkészítve a Sencsou-14 júniusra tervezett repülését.

Kínának nem titkolt terve, hogy 2030-ra űrhatalommá váljon: többek közt sikeresen indítottak az elmúlt időszakban szondákat a Mars felfedezésére és ők voltak az első ország, amely űrhajót jutatott a Hold túlsó oldalára is.

Támogasd a Telexet! Nekünk itt a Telexnél a szabad sajtó azt jelenti, hogy politikusok, oligarchák nem befolyásolhatják azt, miről írunk, miről nem, kivel dolgozunk, vagy kivel nem. A szabad sajtó nekünk kritikusságot, korrektséget, kíváncsiságot jelent. Hogy a közérdekű sztorikról beszámolunk, hogy mindig oda megyünk, ahol a dolgok történnek.

Nem egyszerű a munkánk, van, hogy falakba ütközünk: nem válaszolnak a megkereséseinkre, kordonokkal zárnak el, hogy ne tehessünk fel kérdéseket. Ha szeretnéd, hogy ennek ellenére is kitartóan kérdéseket tegyünk fel, hogy megmutathassuk a lehető legtöbbféle álláspontot, a legtöbb tényt és bizonyítékot, támogasd a munkánkat!
Támogatom