Agymosástól tartva több tucat matekkönyvet tiltottak be Floridában

2022. április 16. – 13:37

Másolás

Vágólapra másolva

Tiltott témákra és megkérdőjelezhető stratégiákra hivatkozva tiltott be 54 matematika tankönyvet az oktatási hatóság Floridában – írja a Miami Herald. Az állami minisztérium pénteken közölte, hogy több tucat könyvet nem fog felvenni a tankönyvlistára, mert tartalmukban kritikai rasszelmélet, illetve tiltott témák és más kéretlen tartalom is megtalálható. A sajtóközleményt a

„Florida elutasítja a kiadók kísérleteit arra, hogy tanulóknak kimossák az agyát”

címmel tették közzé. A közlemény konkrét példákat nem tartalmazott, ugyanakkor a cikk szerint az elutasítás okai közt szerepelt, hogy a könyvekben megjelent a kritikai rasszelmélet (Critical Race Theory), illetve sérelmezték azt is, hogy a könyvek érintették az „érzelmi nevelés” (Social Emotional Learning) témakörét is.

A döntés háttérében sokak szerint az állhat, hogy Floridában a republikánus képviselők új törvényt fogadtak el, amely nagyobb átláthatóságot biztosít a könyvválasztásban és több jogot ad a szülőknek bizonyos kérdésekben, és ezt követően megsokszorozódtak a kritizált tartalmak. Több demokrata politikus bírálta ugyanakkor a döntést, Carlos Guillermo Smith az állam demokrata képviselője azzal vádolta Florida republikánus kormányzóját, hogy „az osztálytermeket politikai harctérré” szeretné változtatni.

Richard Corcoran floridai oktatási biztos korábban nem titkolta terveit: 2021 májusában a konzervatív Hillsdale College-ban elmondott beszédében Corcoran arról beszélt, hogy ki kell húzni az „őrült liberális dolgokat” az állam oktatási anyagaiból. Az állam republikánus kormányzója által a múlt hónapban aláírt intézkedés azt is megköveteli, hogy az iskolák közzétegyék a könyvválasztás során használt összes kiválasztási kritériumot.

Támogasd a Telexet! Nekünk itt a Telexnél a szabad sajtó azt jelenti, hogy politikusok, oligarchák nem befolyásolhatják azt, miről írunk, miről nem, kivel dolgozunk, vagy kivel nem. A szabad sajtó nekünk kritikusságot, korrektséget, kíváncsiságot jelent. Hogy a közérdekű sztorikról beszámolunk, hogy mindig oda megyünk, ahol a dolgok történnek.

Nem egyszerű a munkánk, van, hogy falakba ütközünk: nem válaszolnak a megkereséseinkre, kordonokkal zárnak el, hogy ne tehessünk fel kérdéseket. Ha szeretnéd, hogy ennek ellenére is kitartóan kérdéseket tegyünk fel, hogy megmutathassuk a lehető legtöbbféle álláspontot, a legtöbb tényt és bizonyítékot, támogasd a munkánkat!
Támogatom