Agymosástól tartva több tucat matekkönyvet tiltottak be Floridában

2022. április 16. – 13:37

Másolás

Vágólapra másolva

Tiltott témákra és megkérdőjelezhető stratégiákra hivatkozva tiltott be 54 matematika tankönyvet az oktatási hatóság Floridában – írja a Miami Herald. Az állami minisztérium pénteken közölte, hogy több tucat könyvet nem fog felvenni a tankönyvlistára, mert tartalmukban kritikai rasszelmélet, illetve tiltott témák és más kéretlen tartalom is megtalálható. A sajtóközleményt a

„Florida elutasítja a kiadók kísérleteit arra, hogy tanulóknak kimossák az agyát”

címmel tették közzé. A közlemény konkrét példákat nem tartalmazott, ugyanakkor a cikk szerint az elutasítás okai közt szerepelt, hogy a könyvekben megjelent a kritikai rasszelmélet (Critical Race Theory), illetve sérelmezték azt is, hogy a könyvek érintették az „érzelmi nevelés” (Social Emotional Learning) témakörét is.

A döntés háttérében sokak szerint az állhat, hogy Floridában a republikánus képviselők új törvényt fogadtak el, amely nagyobb átláthatóságot biztosít a könyvválasztásban és több jogot ad a szülőknek bizonyos kérdésekben, és ezt követően megsokszorozódtak a kritizált tartalmak. Több demokrata politikus bírálta ugyanakkor a döntést, Carlos Guillermo Smith az állam demokrata képviselője azzal vádolta Florida republikánus kormányzóját, hogy „az osztálytermeket politikai harctérré” szeretné változtatni.

Richard Corcoran floridai oktatási biztos korábban nem titkolta terveit: 2021 májusában a konzervatív Hillsdale College-ban elmondott beszédében Corcoran arról beszélt, hogy ki kell húzni az „őrült liberális dolgokat” az állam oktatási anyagaiból. Az állam republikánus kormányzója által a múlt hónapban aláírt intézkedés azt is megköveteli, hogy az iskolák közzétegyék a könyvválasztás során használt összes kiválasztási kritériumot.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!