A kínai hadsereg gyakorlatot tartott Tajvan közelében, közben a szigeten egy amerikai kongresszusi delegáció tartózkodott

2022. április 15. – 10:41

Másolás

Vágólapra másolva

A kínai hadsereg hadihajókat és vadászgépeket küldött a Kelet-kínai-tenger Tajvan körüli részére. Si Ji-lu, a hadsereg keleti hadtörzsének parancsnoka a műveletet válaszlépésnek nevezte az elmúlt időszakban gyakorivá vált, Tajvannal kapcsolatos amerikai „jeladásokra”.

„Az amerikai részről alkalmazott rossz lépések és trükkök teljesen haszontalanok és nagyon veszélyesek (…) aki a tűzzel játszik, az könnyen megégetheti magát”

– fogalmazott a parancsnok az MTI híre szerint.

Kína a diplomáciai kapcsolatok alapfeltételének tekinti az „egy Kína elvének” betartását, és ellenez mindenféle hivatalos kapcsolattartást a világ országai és Tajvan között.


Az Egyesült Államok egyébként hivatalos diplomáciai kapcsolatot nem ápol a szigettel, ám törvény kötelezi, hogy ellássa Tajvant a védelme biztosításához szükséges fegyverekkel.

Pénteken Bob Menendez, az amerikai szenátus külkapcsolatokkal foglalkozó bizottságának elnöke találkozott Caj Jing-ven tajvani elnökkel. Menendez egy hattagú, kétpárti törvényhozókból álló amerikai delegáció élén érkezett a szigetre, amelyet Kína saját területének elidegeníthetetlen részeként tart számon.

A kínai hadsereg a pénteki gyakorlat kapcsán nem tett említést a látogatásról.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!