UNICEF: 1,4 millió ember maradt víz nélkül Kelet-Ukrajnában

2022. április 14. – 18:10

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A harcokban súlyosan megrongálódott vízhálózat és az áramellátás akadozása miatt további 4,6 millió embert fenyeget súlyos vízhiány, írja az UNICEF közleménye. A szervezet szerint Kelet-Ukrajnában a háború miatt közel 1,4 millióan maradtak vezetékes ivóvíz nélkül, de félő, hogy az egyre intenzívebbé váló összecsapások miatt további károk keletkeznek majd az ivóvíz-rendszerben.

Az UNICEF szakemberei attól tartanak, hogy akár a térség teljes vízellátása összeomolhat. Az ENSZ ukrajnai humanitárius koordinátora, Osnat Lubrani szerint a vizellátás akadozása súlyos egészségügyi kockázatokat jelent, főként a gyerekekre és az idősekre, hiszen az emberek így rákényszerülnek arra, hogy szennyezett vizet igyanak.

Szumi, Csernyihiv és Harkov lakossága már március elején vízellátási nehézségekkel küzdött. A körbezárt Mariupolban emberek ezrei kénytelenek szennyezett vizet inni, de Donyeckben és Luhanszkban is komoly gondokat okoz a vízellátás.

„Azok a fiatal gyerekek, akik konfliktuszónák közelében élnek hússzor nagyobb
valószínűséggel halnak meg a fertőzött víz okozta hasmenéses megbetegedésekben, mint a háborús erőszak miatt – mondta Murat Sahin, az UNICEF ukrajnai képviselője. A szervezet felszólította a háborús feleket, hogy ne használjanak robbanó fegyvereket lakott területen, és vonják vissza katonáikat és hadi eszközeiket a civil létesítmények közeléből. Az UNICEF partnerszervezeteivel cseppfolyós klórt, generátorokat, felszereléseket, palackozott vizeket küld a probléma kezelésére Ukrajnába.

Kövess minket Facebookon is!