Rekordmennyiségű, 83 millió köbméter fát vágtak ki tavaly a német erdőkben

2022. április 14. – 11:25

Másolás

Vágólapra másolva

Rekordot ért el tavaly a kivágott fák mennyisége Németországban a szövetségi statisztikai hivatal, a Destatis adatai alapján – írja az MTI

2021-ben 83 millió köbméter fát vágták ki a német erdőkben, így a kitermelés további 3,2 százalékkal növekedett az előző évihez képest – 2020-ban 80,4 millió köbmétert vágtak ki.

Azonban a kitermelés legnagyobb részére – 50,5 millió köbméter – az erdőkárok miatt volt szükség, ezen érték csökkent a 2020-hoz képest.

A rovarok sem kímélik a németek erdőállományát: csak miattuk 41,1 millió köbméter faanyagot kitermelésére volt szükség.

Az aszályok és a szokatlanul nagy viharok miatt is sok fát kellett kivágni – igaz, ez okozza a kitermelés legkisebb részét. Aszálykár miatt négymillió köbmétert, viharok miatt 2,3 köbmétert kellett kivágni 2021-ben. Ez az arány jobb mint 2020-ban, mikor olyan erős viharok és hurrikánok, mint a Sabine vagy a Victoria 10,2 millió köbméter fa kivágását tették szükségessé.

Érdekesség, hogy a tavalyi kitermelés háromnegyedét tűlevelű fajok tették ki.

Támogasd a Telexet! Nekünk itt a Telexnél a szabad sajtó azt jelenti, hogy politikusok, oligarchák nem befolyásolhatják azt, miről írunk, miről nem, kivel dolgozunk, vagy kivel nem. A szabad sajtó nekünk kritikusságot, korrektséget, kíváncsiságot jelent. Hogy a közérdekű sztorikról beszámolunk, hogy mindig oda megyünk, ahol a dolgok történnek.

Nem egyszerű a munkánk, van, hogy falakba ütközünk: nem válaszolnak a megkereséseinkre, kordonokkal zárnak el, hogy ne tehessünk fel kérdéseket. Ha szeretnéd, hogy ennek ellenére is kitartóan kérdéseket tegyünk fel, hogy megmutathassuk a lehető legtöbbféle álláspontot, a legtöbb tényt és bizonyítékot, támogasd a munkánkat!
Támogatom