A Notre-Dame-i tűz miatt előkerült egy titokzatos szarkofág

2022. április 14. – 20:10

A Notre-Dame-i tűz miatt előkerült egy titokzatos szarkofág
A párizsi Notre-Dame-székesegyházat emésztő lángok 2019. április 15-én – Fotó: Philippe Wang/Getty Images

Másolás

Vágólapra másolva

A párizsi Notre-Dame székesegyház mélyén a 2019-es tűz után felfedezett titokzatos ólomszarkofágot, amit hamarosan fel is fognak nyitni – közölték csütörtökön francia régészek a France24 szerint.

A szarkofágra három éve leégett, ezért felújítás alatt álló, 12. századi gótikus műemlék ősi tornyának újjáépítését előkészítő munkálatok során bukkantak rá a munkások idén márciusban. A jó állapotban fennmaradt szarkofágot 20 méter mélyen a föld alatt, egy 19. századi fűtési rendszer téglacsövei között találták.

A feltételezések szerint azonban sokkal régebbi lehet, valószínűleg a 14. századból származik.

A kutatók egy endoszkópos kamera segítségével már belenéztek a szarkofágba, és felfedezték egy csontváz felső részét, egy levelekből, szövetből és egyelőre azonosítatlan tárgyakból álló párnát.

A párizsi Notre-Dame-székesegyház padlójában 2022. március 15-én megtalált ólomszarkofág – Fotó: JULIEN DE ROSA / AFP
A párizsi Notre-Dame-székesegyház padlójában 2022. március 15-én megtalált ólomszarkofág – Fotó: JULIEN DE ROSA / AFP

A szarkofágot jelenleg biztonságos helyen őrzik, kedden fogják kihozni a székesegyházból és amint lehet, elviszik majd a Toulouse városában található törvényszéki orvostani intézetbe. A tervek szerint a délnyugati városban kriminalisztikai szakértők és tudósok nyitják majd fel a szarkofágot és megvizsgálják a tartalmát. Többek között a csontváz nemét és korábbi egészségi állapotát, illetve az elhunyt társadalmi rangját akarják megállapítani, de valószínűleg végeznek rajta karbon kormeghatározást is.

A kutatás vezető régész, Christophe Besnier azt mondta, hogy a szarkofágot egy olyan földhalom alatt találták meg, amelynek bútorzata a 14. századból származik, és hozzátette: „ha kiderül, hogy ez valóban egy középkori szarkofág, akkor egy rendkívül ritka temetkezési szokással állunk szemben”.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!
Partnereinktől