Kína visszautasítja azt az amerikai kérést, hogy járjon közben az oroszoknál a háború befejezésének érdekében

2022. április 14. – 18:35

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A kínai külügyminisztérium csütörtökön visszautasította azt az amerikai felhívást, hogy az „Oroszországgal ápolt különleges viszonyára támaszkodva” járjon közben az Ukrajnában zajló háború befejezésének érdekében, írja az MTI.

Csao Li-csien kínai külügyi szóvivő azt mondta, elutasítják a „Kínával szembeni alaptalan vádaskodást és gyanúsítgatást”, és ellenállnak a „nyomásgyakorlásnak”. Janet Yellen amerikai pénzügyminiszter szerdán beszédében arra figyelmeztette Pekinget, hogy a jövőben nem várhatja el a nemzetközi közösségtől, hogy figyelembe vegye a szuverenitás és a területi egység tiszteletben tartását illető felhívásait, ha most, a jelen helyzetben „nem tartja tiszteletben ezeket az elveket”.

Kína válaszában azt is mondta, hogy „Kína építő szerepet tölt be Ukrajna kérdését illetően”, és úgy gondolja, „Ukrajna szuverenitását és biztonságát is meg kellene őrizni, miközben tiszteletben kellene tartani Oroszország jogos biztonsági aggályait is”. Kína tartózkodik attól, hogy inváziónak minősítse az orosz katonai hadműveletet, és több alkalommal szót emelt az Oroszország elleni nyugati szankciók ellen, a béketárgyalások előmozdítását szorgalmazva a helyzet megoldására.

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!