Öt évet kapott egy amerikai kriptovaluta-fejlesztő, amiért segített Észak-Koreának

2022. április 13. – 14:37

Másolás

Vágólapra másolva

Öt év börtönre ítéltek egy amerikai kriptovaluta-fejlesztőt az Egyesült Államokban, amiért segített Észak-Koreának kijátszania az atom- és rakétaprogramja miatt hozott szankciókat, írja a Sky News. Az amerikai külügyminisztérium tiltása ellenére a 39 éves Virgil Griffith 2019-ben Észak-Koreába utazott, hogy részt vegyen kriptovalutákkal foglalkozó konferencián Phenjanban.

Az igazságügyi minisztérium közlése szerint Griffith a konferencián arról beszélt, hogyan használhatja az észak-koreai rezsim a blockchain- és kriptopénz-technológiát pénzmosásra és a pénzügyi szankciók kijátszására. Griffith tavaly szeptemberben elismerte bűnösségét.

Előadása után Griffith arról is beszélt, hogyan tudna Dél- és Észak-Korea kriptovalutákkal kereskedni, holott maga is tisztában volt vele, hogy ez a szankciók megsértését jelenti. Griffith azon is elgondolkodott, hogy később visszatérjen az országba és állampolgárságot váltson. Audrey Strauss amerikai ügyész szerint Griffith veszélybe sodorta az Egyesült Államok nemzetbiztonságát azáltal, hogy aláásta a észak-koreai rezsim fenyegetése miatt hozott szankciókat.

Észak-Korea 2017 óta egyre intenzívebben használja a nemzetközi szankciók kijátszására és fegyverkezési programjának finanszírozására a kriptovalutákat. Az ENSZ szerint összesen több mint 50 millió dollár (nagyjából 15,4 milliárd forint) értékben sikerült digitális eszközt lopnia 2020 és 2021 közepe között, jellemzően kriptotőzsdék elleni támadásokkal. A rezsimtől a szervezett bűnözés hagyományosabb formái sem állnak távol, legyen szó kábítószer- vagy üzemanyag-csempészetről, bankjegyhamisításról, fegyverkereskedelemről, cigarettacsempészetről vagy emberkereskedelemről.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!