A második világháború előtt kezdte, most befejezné általános iskolai tanulmányait egy 90 éves olasz nő

2022. április 13. – 11:57

Másolás

Vágólapra másolva

Az olasz Annunziata Murgia 90 évesen ült vissza az iskolapadba, hogy végre megszerezze általános iskolai bizonyítványát - szúrta ki a hvg. Murgia esti iskolába jár, június elején teszi majd le azt a vizsgát, amit az olasz gyerekek általában 14 évesen szoktak.

Az Il Messaggeronak nyilatkozó idős nő elmondta, korábban azért nem tudta befejezni a tanulmányait, mert harmadikos korában kitört a világháború, dolgoznia kellett, hogy támogassa a családját, később pedig se pénze, se ideje nem volt iskolába járni.

Murgia gyerekként tanult meg varrni, és egész életében varrónőként dolgozott, közben pedig sokat olvasott, és mint mondta, amikor csak tudott, egyedül tanult. Különösen a történelmet és a zenét szereti.

„Mindig is szerettem a történelemkönyveket, részben azért, mert magam is megéltem az azokban leírt történelem nagy részét. Láttam az első világháború következményeit és átéltem a másodikat.”

Murgia hozzátette, látott már háborúkat, és mindig meglepődik azon, hogyan lehetséges, hogy a világ ugyanazokat a hibákat követi el újra és újra. Sajnálja azokat a fiatalokat, akik most a koronavírus után a háború borzalmait is átélik.

„Sok mindenen mentem keresztül, de soha nem adtam fel”

– mint mondja, készen áll a vizsgákra, és mindent bele fog adni.

Mi akkor is kérdezünk, ha valaki nem akar válaszolni Nekünk itt a Telexnél a szabad sajtó azt jelenti, hogy politikusok, oligarchák nem befolyásolhatják azt, miről írunk, miről nem, kivel dolgozunk, vagy kivel nem. A szabad sajtó nekünk kritikusságot, korrektséget, kíváncsiságot jelent. Hogy a közérdekű sztorikról beszámolunk, hogy mindig oda megyünk, ahol a dolgok történnek.

Nem egyszerű a munkánk, van, hogy falakba ütközünk: nem válaszolnak a megkereséseinkre, kordonokkal zárnak el, hogy ne tehessünk fel kérdéseket. Ha szeretnéd, hogy ennek ellenére is kitartóan kérdéseket tegyünk fel, hogy megmutathassuk a lehető legtöbbféle álláspontot, a legtöbb tényt és bizonyítékot, támogasd a munkánkat!
Támogass