Tizenhatan megsérültek, miután egy férfi lövöldözni kezdett a New York-i metróban

2022. április 12. – 16:03

frissítve

Tizenhatan megsérültek, miután egy férfi lövöldözni kezdett a New York-i metróban
Rendőrök és tűzoltók a támadás helyszínén – Fotó: Brendan McDermid / Reuters

Másolás

Vágólapra másolva

Legalább öt embert meglőttek helyi idő szerint kedd reggel a New York-i Brooklyn egyik metróállomásán – írta az Associated Press. A Manhattantől nagyjából negyedórányi metróútra lévő 36. utcai állomáshoz először a tűzoltók érkeztek ki, miután többen is füstöt jelentettek a metróból a reggeli csúcsforgalomban.

A kiérkező tűzoltók több meglőtt embert és fel nem robbant robbanóeszközöket találtak – közölte a New York-i tűzoltóság szóvivője. A robbanóeszközök létét később a rendőrség nem erősítette meg.

Először 5, majd 13, végül 16 sérültről adtak hírt, arról azonban nem tájékoztattak, hogy ki, milyen sérülést szenvedett, és hogy mennyire súlyos az állapotuk. Legalább 11 embert szállítottak kórházba.

Eric Adams New York-i polgármester szóvivője megerősítette, hogy 5 embert ért lövés, valamint arról számolt be, hogy a helyszínen több füstbombát is találtak. A közösségi médiában terjedő fotókon és videókon egy metrókocsiból kiáramló füst és az állomás padlóján fekvő véres utasok láthatóak.

Az első információk szerint a továbbra is szökésben lévő gyanúsított építőipari mellényt és gázálarcot viselt. A 36. utcai metróállomás egy mérföldes körzetében elővigyázatosságból minden iskolát lezártak. A nyomozók szerint előre kitervelt támadásról van szó, de az indíték továbbra is tisztázatlan.

A támadásról és a nyomozás állásáról Joe Biden elnököt, Merrick Garland igazságügyi minisztert, Kathy Hochul New York-i kormányzót és a koronavírus-fertőzés miatt karanténban lévő Eric Adams New York-i polgármestert is tájékoztatták.

Frissítés 18:15:

A New York-i rendőrség magyar idő szerint este hat óra után egy sajtótájékoztatón ismertette az addig megismert információkat. A hatóságok 16 sérültről számoltak be. Közülük tízet ért lövés, öten kritikus, de stabil állapotban vannak. Egyik sérült sincs életveszélyben.

Információik szerint a támadás egy Manhattan felé tartó szerelvényen történt, mielőtt az beérkezett volna a 36. utcai megállóba. Az egyik utas felvett egy gázmaszkot, majd elővett egy tartályféleséget, amiből füst kezdett el kiömleni. A férfi ezután tüzet nyitott, és több utast is eltalált a metrókocsiban, illetve a peronon.

A támadót egy nagyjából 165 centiméter magas fekete férfiként írták le, aki egy zöld, építkezéseken használatos megkülönböztető mellényt viselt. A rendőrség egyelőre nem terrorcselekményként kezeli a támadást.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!