Brazíliában azon élcelődnek, hogy a hadseregnek potencianövelőt rendelt a kormány

2022. április 12. – 05:47

Másolás

Vágólapra másolva

Heves vita középpontjába került a brazil hadsereg, miután egy képviselő nyilvánosságra hozta, hogy 35 ezer potencianövelő tablettát rendeltek a katonáknak, írja az MTI.

A közösségi oldalakat elárasztották a gúnyos kommentek. „A kórházakban nincsen gyógyszer, de Bolsonaro és klikkje közpénzt költ a kis kék pirulákra” – írta Elias Baz balközép képviselő, aki magyarázatot követelt a védelmi minisztériumtól a szerinte „erkölcstelen” beszerzésre.

A parlamenti képviselő elmondta, hogy az információt a kormány átláthatósági portáljáról szerezte meg, amely kérésre hozzáférést ad a közkiadások adataihoz.

A dokumentumok nem említik név szerint a kis kék tablettát, vagyis a Viagrát, de azt mutatják, hogy engedélyezték a merevedési zavarok kezelésére használt gyógyszer szildenafil nevű hatóanyagát tartalmazó tabletták ezreinek beszerzését.

Jair Bolsonaro brazil elnök és Walter Souza Braga Netto, a hadsereg vezérkari főnöke – Fotó: Ueslei Marcelino
Jair Bolsonaro brazil elnök és Walter Souza Braga Netto, a hadsereg vezérkari főnöke – Fotó: Ueslei Marcelino

A védelmi miniszter elmagyarázta, hogy „a szildenafil vásárlása” a tüdőerek magas vérnyomásának a kezelésére irányul, és az olyan gyógyszerek, mint a Viagra szintén tágítják a tüdő ereit.

Marcelo Freixo baloldali képviselő keményebb hangnemben emlékeztetett arra, hogy Jair Bolsonaro jobboldali elnök kormánya jóváhagyta a megrendelést, miközben „megvétózott egy törvényjavaslatot, amely ingyenes női higiéniai termékek juttatását írta elő szegény nőknek”. Bolsonaro végül meghátrált, és március elején aláírta egy rendeletet, amely a higiéniai termékek ingyenes juttatásáról szól.

Kövess minket Facebookon is!