Az osztrák kancellár „barátságtalan találkozón” vett részt Putyinnal

2022. április 11. – 17:23

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Nagyon egyenesen és nyíltan folyt Vlagyimir Putyinnal a beszélgetés, ami ugyanakkor nehéz is volt – mondta el Karl Nehammer osztrák kancellár hétfőn.

Nehammer hétfőn Moszkvába utazott, hogy beszéljen az orosz elnökkel. A találkozó nagyjából másfél óráig tartott, a kancellár szerint nem volt barátságos hangulatú – írja a BBC. A legfontosabb üzenet, amiről a kancellár beszélt az volt, hogy a háborút azonnal be kell fejezni, mert mindenki veszít vele. Emellett az is célja volt Nehammernek, hogy „minden követ felforgassanak”, semmilyen téma ne maradjon érintetlenül illetve, hogy ha nem is sikerül elérni a békekötést, legalább a humanitárius segélyek terén történjen előrelépés.

A mostani találkozót megelőzően vasárnap Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel tárgyalt Kijevben. Az osztrák kancellár volt az első EU-s vezető, aki a háború kitörése óta személyesen beszélt Putyinnal.

A tárgyalás előtt Nehammer arról beszélt, hogy őszintén meg fogja mondani a véleményét arról, hogy „mi az igazság a háborúval kapcsolatban”. Az osztrák kancellár látogatása azért is jelentős, mert Ausztria semleges státuszt képvisel, nem tagja a NATO-nak, és nem szállít fegyvereket Ukrajnába. Küldött viszont humanitárius segélyt és védőeszközöket, például sisakokat az ukrán civileknek.

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!