Emlékeznek még a piros kabátos kislányra a Schindler listájából? A lengyel–ukrán határon segít menekülteknek

2022. április 08. – 10:27

Emlékeznek még a piros kabátos kislányra a Schindler listájából? A lengyel–ukrán határon segít menekülteknek
Oliwia Dabrowska a Schindler listájában – Fotó: AMBLIN / Universal Pictures / Collection ChristopheL / AFP

Másolás

Vágólapra másolva

Oliwia Dabrowska hároméves lehetett, amikor kitörölhetetlen része lett a filmtörténelemnek. Steven Spielberg Oscar-díjas filmjében, a Schindler listájában ő az, aki piros kabátban sétált a krakkói gettóban. A film fekete-fehérben készült 1993-ban, Oskar Schindler német üzletember életét mutatta be, aki több mint ezer zsidót mentett meg a haláltól a második világháborúban. A kislány volt az egyetlen színes szereplő.

Dabrowska most 32 éves, Lengyelországban él, és a háború kitörése után a határra sietett, hogy a menekülő ukrán családoknak segítsen – közölte a Deadline.com.

Az ikonikus képet úgy osztotta meg márciusban, hogy a kabátja nem piros, hanem az ukrán nemzeti színeknek megfelelően kék és sárga. „Mindig is a remény szimbóluma volt, hadd legyen újra az” – írta alá.

Egy másik bejegyzésében azt írta, hogy minden apróság segít: anyagi adományokra van szükségük, és önkéntesként személyesen is lehet segíteni. Ebben a drámai helyzetben ő is ezt teszi. Előfordult vele, hogy egy édesanyát és két gyermekét látva alig tudta visszatartani a könnyeit.

„Nem mondhatok el mindent, amit ott láttam, mert nem jut eszembe a helyes szó. Senki, aki még soha nem látta ezt, nem tudja elképzelni a rémálmot azoknak a menekülő embereknek a szemében.”

Jelenlegi munkájáról azt tudatta, hogy édesanyjával együtt elsősegély-szállítmányok beszerzésén dolgozik, amit a fronton harcoló katonák kapnak meg, de online és fizikailag segít, ahol tud.

Támogasd a Telexet! Nekünk itt a Telexnél a szabad sajtó azt jelenti, hogy politikusok, oligarchák nem befolyásolhatják azt, miről írunk, miről nem, kivel dolgozunk, vagy kivel nem. A szabad sajtó nekünk kritikusságot, korrektséget, kíváncsiságot jelent. Hogy a közérdekű sztorikról beszámolunk, hogy mindig oda megyünk, ahol a dolgok történnek.

Nem egyszerű a munkánk, van, hogy falakba ütközünk: nem válaszolnak a megkereséseinkre, kordonokkal zárnak el, hogy ne tehessünk fel kérdéseket. Ha szeretnéd, hogy ennek ellenére is kitartóan kérdéseket tegyünk fel, hogy megmutathassuk a lehető legtöbbféle álláspontot, a legtöbb tényt és bizonyítékot, támogasd a munkánkat!
Támogatom