2032-ig meghosszabbították az ingyenes roamingot az EU-ban

2022. április 4. – 11:51

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Az Európai Unió Tanácsa jóváhagyta, hogy a következő tíz évben is többletköltségek nélkül legyen használható a mobiltelefon az Európai Unión belül tett utazásokkor – tájékoztatott az MTI.

A jóváhagyás biztosítja, hogy a roamingdíjakra vonatkozó jelenlegi, 2022. június 30-án lejáró szabályozás 2032. júniusáig legyen érvényes. A rendelet július elsején lép hatályba. Az Európai Unió 2017 júniusában törölte el a roamingdíjakat, azóta az európaiak az unión belüli utazásaik során ugyanolyan feltételekkel használhatják mobilelőfizetésüket hívásra, SMS-ezésre és internetezésre, mint saját országukban, többletköltségek nélkül, de csak három egymást követő hónapon keresztül. Ezen túl a szolgáltatók külföldi tarifatáblázatot alkalmazhatnak.

A rendelet szerint a fogyasztók ugyanolyan minőségű és sebességű mobilinternet-kapcsolathoz juthatnak hozzá külföldön, mint otthon, ha ennek a célország mobilhálózatában megvannak a technikai feltételei.

Az Európai Bizottság adatai szerint a mobiltelefonnal rendelkező európaiak legalább fele utazott külföldre az elmúlt négy évben, a mobil barangolás használata mintegy tizenhétszeresére nőtt a roamingdíjak 2017-es megszüntetése előtti nyár vonatkozó adataihoz képest.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!