Az amerikai hírszerzés hiányosságok miatt túlbecsülhette az orosz hadsereg képességeit

2022. március 30. – 06:29

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Lehettek hiányosságok az amerikai hírszerzésben, ami miatt az Egyesült Államok túlbecsülhette az oroszok hadseregét, és alábecsülték az ukrán haderőt – mondta el egy magas rangú amerikai tábornok az Egyesül Államok szenátusa előtt.

Amikor Oroszország a múlt hónapban megszállta Ukrajnát, az amerikai hírszerzés úgy értékelte, hogy Kijev napokon belül orosz kézre kerülhet. Az orosz hadsereg azonban megrekedt a főváros körül, ami a rossz ellátás és az ukrán erők makacs ellenállásának is volt köszönhető.

Az amerikai szenátus kedden kihallgatta Tod Wolterst, az Egyesült Államok Európai Parancsnokságának vezetőjét. Azt is megkérdezték, hogy lehetett-e olyan hírszerzési hiányosság, amely miatt az Egyesült Államok túlbecsülte Oroszország erejét és alábecsülte az ukrán védelmét.

„Lehet. Ahogy korábban is tettük, amint véget ér ez a válság, utólag átfogó vizsgálatot fogunk végezni minden területen és osztályon, és kiderítjük, hogy hol voltak a gyenge pontjaink, és mindenképpen megtaláljuk a módját, hogy ezeken javítsunk” – mondta Wolters.

A háború első óráiban az amerikai tisztviselők felajánlották, hogy segítenek Volodimir Zelenszkij ukrán elnöknek elmenekülni az országból, miközben az orosz csapatok Kijev felé vonultak. Zelenszkij ezt megtagadta, helyette fegyvereket kért Ukrajnának az Oroszországgal szembeni védekezéshez.

Az Egyesült Államok és a NATO szövetségesei segítették Ukrajna hadseregének fegyverekkel való ellátását, Javelin páncéltörő rakétákat és a Stinger légvédelmi rakétákat adtak az oroszok ellen. Bár a becslések igen eltérőek, egyes források szerint több ezer orosz katona vesztette életét a konfliktusban. Amerikai tisztviselők azt állítják, hogy bizonyítékaik vannak az orosz hadsereg morális problémáira.

(CNN)

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!