Putyin fantáziáiról és a mariupoli orosz halottakról beszélt Zelenszkij az orosz újságíróknak adott, betiltott interjújában

2022. március 27. – 21:48

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Volodimir Zelenszkij nemrég videóinterjút adott orosz független újságíróknak. A beszélgetésről készült felvételek terjesztését az orosz médiafelügyelet letiltotta, az azt megosztó médiumokat közleményben figyelmeztette a lehetséges következményekre.

Zelenszkij elmondta, hogy szinte biztos abban, hogy Putyin egészen más fogadtatásra számított Ukrajnában, lényegében egy győzedelmeskedő bevonulást képzelt el. „Azt hiszem azt mondták neki, hogy virággal és mosollyal várunk benneteket, oroszokat…” – mondta hozzátéve, hogy az ő támogatottságával se lehetett tisztában az orosz elnök. Azt mondta, hogy még vicces is lehetne az elképzelés, ha nem lenne olyan tragikus a jelenlegi helyzet.

Zelenszkij arról is beszélt, hogy az orosz és ukrán emberek holttestei halomban hevernek Mariupolban. Állítása szerint az oroszok nem szedik fel saját embereik holttestét, és azt sem engedik, hogy az ukránok felszedjék saját sebesültjeiket és halottaikat – írja Bianna Golodryga, a CNN elemzője. Zelenszkij azt mondta: azért is ijesztő ez számára, mert nem tudja, hogy ha mások halottaival így bánnak az oroszok, akkor a sajátjaikat hogyan kezelik.

„Még a döglött macskával és kutyával is jobban bánnak. Utálom őket, mert megszállók, de közben embernek kell maradnunk. Mit gondolnak ezeknek az embereknek a szülei?” – mondta Zelenszkij.

„Mélyen csalódtam az oroszok nagy részében, akik számos különböző okból támogatják a háborút” – tette hozzá az ukrán elnök. Szerinte a propaganda befolyásával együtt is tudnia kéne az embereknek, hogy a háború semmi jót nem hozhat, és szerinte amellett se lehet szó nélkül elmenni, hogy a háborút nyolc év állandó feszültség előzte meg, és nem egyetlen támadásról van szó.

Zelenszkij arról is beszélt, hogy hajlandóak tárgyalni Ukrajna semleges státuszáról. Ezt népszavazás formájában vitatná meg az ukrán néppel, mielőtt bekerülne az oroszokkal kötött lehetséges békemegállapodásba. Az is feltétel, hogy ezt a státuszt egy harmadik félnek kellene garantálnia.

(Guardian)

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!