Már több mint 3,8 millióan menekültek el Ukrajnából az ENSZ szerint

2022. március 27. – 16:58

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Több mint 3,8 millióan menekültek el Ukrajnából az orosz invázió kezdete óta az ENSZ vasárnapi összesítése szerint, de a menekültáradat március 22. óta egyértelműen lassult – írja az MTI.

Összesen több mint 10 millióan – azaz több mint a lakosság egynegyede – kényszerült otthona elhagyására, ezek az emberek vagy külföldön, vagy az ország más részeiben kerestek menedéket. Az ENSZ becslése szerint a belső menekültek száma megközelíti a 6,5 milliót. A menekülők száma az utóbbi napokban pedig ötvenezer alá csökkent.

Európában a második világháború óta nem volt ilyen mértékű menekülthullám. Az Ukrajnát elhagyók 90 százaléka nő és gyermek. Az UNICEF szerint a menekültek között több mint másfél millió gyermek van.

Lengyelország fogadta be az összes menekült több mint felét – az UNHCR adatai szerint 2 267 103-at. A válság előtt már mintegy 1,5 millió ukrán élt és dolgozott Lengyelországban.

Romániába az UNHCR adatai szerint 586 942-en menekültek március 26-ig. Számos menekült tovább kíván utazni az országból. A 2,6 millió lakosú Moldovába, Európa egyik legszegényebb országába 381 395 menekült érkezett, egy részük továbbutazik Romániába vagy Magyarországra. Magyarországnak öt határállomása van Ukrajnával, eddig 349 107 ukránt fogadott március 26-ig, Szlovákiába pedig 272 012 menekült érkezett.

A legutolsó rendelkezésre álló – március 22-i – adat szerint 271 254 ukrán menekült Oroszországba. A UNHCR szerint február 21. és 23. között 110 ezer ember utazott a donyecki és luhanszki szakadár területekre. Az ukrán vezetés szerint ezek az emberek nem saját akaratukból indultak meg kelet felé, az oroszok hurcolták el őket. Belarusz március 24-i adatok szerint 6341 embert fogadott.

A UNHCR már nem vezet statisztikát a többi európai országba távozókról. Azon Ukrajnával szomszédos országok esetében, amelyek tagjai a schengeni övezetnek (Magyarország, Lengyelország, Szlovákia) a határt átlépők és az országokba belépők számáról készült jelentésekből dolgozik. A szervezet becslése szerint a menekültek nagy része továbbutazik más országok felé. A szervezet tájékoztatása szerint a statisztikákban azok sem szerepelnek, akik a szomszédos országok állampolgárai, és most Ukrajnából hazatértek.

Kapcsolódó
Kövess minket Facebookon is!