Ferenc pápa: A háborút ki kell törölni az emberiség történetéből, mielőtt a háború törölné ki az embert a történelemből

2022. március 27. – 14:18

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Megint a fegyverek letételére szólított fel Ferenc pápa vasárnapi beszédében, számolt be az MTI. A háború nemcsak a jelent, hanem a társadalom jövőjét is elpusztítja a katolikus vezető szerint, akit 30 ezren hallgattak a vatikáni Szent Péter téren.

Ferenc pápa „kegyetlennek és értelmetlennek” nevezte a több mint egy hónapja tartó háborút, amelyben már minden második gyerek elveszítette az otthonát, és azt mondta:

„Mint minden háború, ez is vereséget jelent mindenki, mindannyiunk számára.”

Hangsúlyozta, hogy el kell utasítani a háborút, melyben szülők temetik el gyermekeiket, emberek ölik meg korábban sose látott testvéreiket, hatalmasok hoznak döntéseket, és a szegények halnak meg. „Ez jövőjük elpusztítását jelenti, drámai traumákat okoznak a legkisebbeknek és legártatlanabbaknak, ez a háború állati arca, mivel barbár és szentségtörő” – jelentette ki Ferenc pápa.

A pápa szerint a háború elkerülhető, és mindent meg kell tenni azért, hogy ne szokjunk hozzá, máskülönben „mindannyian bűnösökké válunk miatta”. Ferenc kijelentette, az önpusztítás fenyegetésével szemben az emberiségnek rá kell döbbennie, hogy elérkezett a háború megszüntetésének az ideje: „ki kell törölni az emberiség történetéből, mielőtt a háború törölné ki az embert a történelemből”.

Sürgette az összes politikai felelőst, hogy kötelezze el magát a „mártír Ukrajna”, a fegyverek elhallgattatása és a béketárgyalások mellett.

Kapcsolódó
Kövess minket Facebookon is!