Meghalt Madeleine Albright, az Egyesült Államok első női külügyminisztere

2022. március 23. – 20:32

Meghalt Madeleine Albright, az Egyesült Államok első női külügyminisztere
Madeleine Albright egy müncheni konferencián 2020-ban – Fotó: Alexey Vitvitsky / Sputnik via AFP

Másolás

Vágólapra másolva

84 éves korában meghalt az Egyesült Államok történetének első női külügyminisztere, Madeleine Albright, írja a BBC. A CNN információ szerint Albright halálhírét az általa alapított Albright Stonebridge Group nevű tanácsadó cég alkalmazottainak kiküldött emailben erősítették meg. A belügyminisztérium szóvivője szerint daganatos megbetegedés okozta a halálát.

Albright 1937-ben született, Prágában, eredeti neve Marie Jana Korbelová. Családja 1948-ban emigrált az Egyesült Államokba, Denverben telepedtek le. Sokáig Jimmy Carter kormányában dolgozott külügyi tanácsadóként. 1992-es megválasztása után Bill Clinton nevezte ki az Egyesült Államok ENSZ-nagykövetévé.

Egészen 1997-ig töltötte be ezt a pozíciót Albright, amikor külügyminiszter lett. A hidegháború utáni nyugati külpolitika emblematikus figurája volt. Az emberi jogok és a demokratikus értékek nagy tisztelőjének számított. Támogatta a NATO bővítését, és sürgette, hogy a szövetségi rendszer avatkozzon be a Balkánon az ott folyó népirtások és etnikai tisztogatások miatt.

Az orosz–ukrán háború kitörése előtt egy hónappal arról írt a New York Timesban megjelent véleménycikkében, hogy Vlagyimir Putyin történelmi hibát követne el Ukrajna megtámadásával, és a lehetséges invázió súlyos következményeire figyelmeztette az orosz elnököt.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!