2035-ig hosszabbította meg két atomerőműve működését a belga kormány

2022. március 21. – 14:52

Másolás

Vágólapra másolva

Meghosszabbítja két atomerőműve működését a belga kormány, amelyeket eredetileg 2025-ig kapcsoltak volna le – írja az MTI.

Ahogyan arról korábban beszámoltunk, a belga kormány a tavaly decemberben elfogadott döntése értelmében, 2025-ig az ország mind a hét atomerőművét bezárta volna, ám most elfogadott döntés értelmében két reaktor továbbra is üzemelni fog. A belga sajtó szerint ugyanis a kormány a feszült geopolitikai helyzet miatt tart az elszabadulni látszó energiaáraktól, így a két atomreaktor élettartamát tíz évre meghosszabbította. Ezeket eredetileg idén vagy jövőre zártak volna be.

Az atomreaktorok leállítása több évig kérdéses volt az országban, ám végül 2003-ban született döntés a bezárásukról, amelyet az alkotmányba is belefoglaltak. A reaktorok közül ugyanis több még 1970-es években épült, amely miatt gyakoriak voltak vízszivárgások, mikrorepedések és egyéb biztonsági incidensek miatti leállítások. A 2003-as döntés értelmében így minden 40 éve használatba lévő reaktort le kellett volna állítani, és bezárni 2025-ig, megtiltva ezzel az új erőművek építését.

A most elfogadott meghosszabbítás mellett azonban a kormány atomenergia-technológiákra fordítandó befektetéseket és a rájuk irányuló kutatásokat is támogatja. A korábbi döntések alapján legkevesebb mint 100 millió eurót fektetnek a jövő atomenergiájának kutatásába, különös tekintettel a kisebb moduláris reaktorokra (SMR).

Ezekkel párhuzamosan viszont a megújuló energiára való átállásra törekvő beruházásokat is felgyorsítják, amelyhez 1.16 milliárd eurónyi forrást biztosítanak, különösen a szél-, hidrogén- és napenergia területére.

A döntés az ország energiakitettségével van összefüggésben, mivel Belgium energiaellátása 90 százalékban külföldről, elsősorban Oroszországból származik. Tőlük a felhasznált kőolaj 30 százalékát, az urán 25 százalékát, illetve a földgáz legkevesebb mint 6 százalékát importálja.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!