Több mint harminc delfin pusztult el Új-Zéland partjainál

2022. március 18. – 11:51

Másolás

Vágólapra másolva

Legalább 31 rövidszárnyú gömbölyűfejű delfin vetődött partra és pusztult el Új-Zéland Déli-szigetének partjainál, írja az MTI. A homokos partvidék Farewell Spit elnevezésű szakaszán rendszeresen előfordul hasonló tömeges delfinpusztulás. A helyi hatóságok szerint nagyon szomorú, de természetes jelenségről van szó.

Az állatvédelmi szakemberek csütörtökön észlelték a partra vetődött delfineket, pénteken a mentőcsapatok öt delfint vissza tudtak terelni a vízbe, közülük kettő később ismét partra sodródott, őket el kellett altatni őket, hogy megrövidítsék szenvedésüket – mondták az állatvédők.

Nem teljesen világos, hogy a gömbölyűfejű delfinek miért vetődnek partra, de a tapasztalatok alapján hajlamosabbak erre más fajoknál. Tavaly körülbelül 50 gömbölyűfejű delfin vetődött partra ezen a partszakaszon, ebből 28 példányt sikerült megmenteni.

A legtragikusabb partravetődés 2017-ben következett be, akkor csaknem 700 példány sodródott a szárazföldre, közülük 250 elpusztult. Az elmúlt 15 évben legalább 11 tömeges partravetődés következett be a térségben.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!