Putyint örökre kitiltották abból a drezdai kocsmából, ami a KGB-s időkben a törzshelye volt

2022. március 18. – 11:07

Putyint örökre kitiltották abból a drezdai kocsmából, ami a KGB-s időkben a törzshelye volt
Az Am Thorban készült kép 2018-ból, akkor még kint voltak a pulton a Putyinról készült képek, amiket mára eltávolítottak – Fotó: Robert Michael / AFP

Másolás

Vágólapra másolva

Drezdában örökre kitiltották Vlagyimir Putyint abból a kocsmából, ahová még az NDK-s időkben rendszeresen járt, amikor a KGB-nek dolgozott, írja a Bild.

Az Am Thor nevű kocsma egykor még büszke volt rá, hogy a világ egyik vezető politikusa fiatal korában gyakran betért hozzájuk. A kocsmában képeket is kiraktak az orosz elnökről, de ezeket már korábban eltávolították a pultról és a falról.

Azzal pedig, hogy háborút indított Ukrajna ellen, Putyin lett a nagy múltú kocsma történetének első és egyetlen nemkívánatos személye. Az orosz elnök ellen „bárpulttámasztási tilalmat” rendeltek el, ami a németben flottabbul hangzik, mert egy szójátékon alapul: „Schanktion”. A tiltást most a sörcsap fölé helyezett, áthúzott Putyin-kép teszi egyértelművé, ami a német lap cikkében nézhető meg.

Joachim Müller, a kocsma tulajdonosa azt mondta: a személyzet szolidáris Ukrajnával, és a borravalójuk 10 százalékát minden nap a menekültek megsegítésére teszik félre, emellett adományokat is gyűjtenek az üzletben.

Vlagyimir Putyin 1985 és 1990 között az akkori kommunista Kelet-Németországban élt. Hivatalosan a drezdai Barátság Háza igazgatója volt, de a valóságban a szovjet titkosszolgálat, a KGB referenseként tevékenykedett. Drezdában született meg második lánya, Katyerina Putyina. Egykori felesége, Ljudmila Alekszandrovna Skrebnyeva egy 2000-ben megjelent életrajzi kötetben úgy emlékezett vissza, hogy Putyin nem járt gyakran kocsmába, józan életet élt, de a közeli Am Thorban szerette a Radeberger sört és a Würzfleischnek nevezett fűszeres, gombás ragut.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!