Német miniszter: az év végére az orosz kőolajtól független lehet Németország

2022. március 13. – 18:29

frissítve

Német miniszter: az év végére az orosz kőolajtól független lehet Németország
Robert Habeck zöldpárti miniszter – Fotó: Axel Heimken/AFP

Másolás

Vágólapra másolva

Németország az Ukrajna elleni orosz invázió miatt igyekszik minél hamarabb felhagyni az orosz energiahordozók felhasználásával – mondta egy hétvégi lapinterjúban a szövetségi gazdasági és klímavédelmi miniszter, Robert Habeck.

Habeck a Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ) című lapnak adott interjújában az MTI fordítása szerint kiemelte, hogy az Ukrajna elleni orosz támadás miatt már nemcsak éghajlatvédelmi, hanem biztonsági okokból is át kell állítani Németországot a megújuló energiaforrások felhasználására. Kijelentette: le kell válni az orosz energiaimportról, majd általában véve a fosszilis tüzelőanyagokról. Ezért a kormány minden nap azon dolgozik, hogy csökkenjen a függőség az orosz olajtól, széntől és földgáztól. Ez a függőség naponta, óránként csökken.

„Ha sikerrel járunk, akkor ősszel függetlenek leszünk az orosz széntől, az év végére pedig szinte teljesen függetlenek leszünk az Oroszországból származó olajtól”

– mondta a miniszter.

A Zöldek politikusa hozzátette, hogy a földgáz esetében bonyolultabb a helyzet, mert Németországban nincs kiépítve a cseppfolyósított földgáz (LNG) importjához szükséges infrastruktúra, de ezen is teljes erővel dolgoznak. Egy LNG-terminál kiépítése a tervezéssel, engedélyeztetéssel és az építkezéssel általában öt évig tart, ha nem jönnek közbe nehézségek, de az Ukrajna elleni orosz agresszió miatt hirtelen megváltozott helyzetben máris vannak befektetők, akik készen állnak arra, hogy kockázatot vállaljanak, és azonnal belevágjanak a beruházásba.

Robert Habeck megerősítette, hogy a német kormány nem támogatja az orosz energiahordozók behozatalának azonnali, általános tilalmának gondolatát. Mint mondta, az embargó nem csupán kis egyéni kényelmi áldozattal járna, hanem ellátási gondokat okozna a következő télen, és gazdasági visszaeséshez és magas inflációhoz vezetne.

Az azonnali embargó miatt emberek százezrei veszítenék el a munkájukat, és sokak számára aligha lenne többé megfizethető a munkába járás, a fűtés és az áramszolgáltatás – mondta a gazdasági és klímavédelmi miniszter.

Németországban az orosz import részaránya

  • a földgázfelhasználásban 55 százalékos
  • a szénnél 50 százalék
  • a kőolajnál 35 százalék ez az arány.

A háború kezdete, február 24. óta felerősödött az a követelés, hogy az orosz energiafüggőség lazítása érdekében halasszák el a 2011-es fukusimai atomkatasztrófa hatására az akkori, Angela Merkel vezette kormány által elindított úgynevezett energiapolitikai fordulat – a nukleáris energia használatának kivezetése – utolsó szakaszát, vagyis a még működő három atomerőmű idénre tervezett leállítását.

Ezzel kapcsolatban Robert Habeck a FAZ-nak elmondta, hogy az erőművek üzemben tartása csakis akkor lenne megoldás, ha új fűtőanyagot kapnának, nem pótolnák be a közelgő leállítás miatt 2019-ben kihagyott biztonsági átvilágításukat, és nemcsak átmenetileg, hanem több évre hosszabbítanák meg az üzemidejüket. Mindez aránytalanul nagy kockázat a várható előnyökhöz képest, ezért a kormány nem ezt az utat választja.

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!