Soros a harmadik világháború kezdetét látja Ukrajna lerohanásában, Putyin és Hszi-Csin-ping szerinte elpusztíthatják a civilizációnkat

2022. március 12. – 16:32

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

„Miután zöld utat kapott Hszi Csin-ping kínai elnöktől, Vlagyimir Putyin orosz elnök háborút indított Ukrajnában, hogy visszaállítsa a régi orosz birodalmat. Úgy tűnik azonban, hogy mindkét vezető rosszul ítélte meg a helyzetet, ami egy globális katasztrófa lehetőségét vetíti előre – hacsak nem távolítják el őket a hatalomból.”

– indítja Soros György friss véleménycikkét, amelyben az orosz-ukrán háborúval kapcsolatos gondolatait foglalta össze a magyar származású milliárdos.

Soros szerint az Ukrajna elleni orosz invázió február 24-én már a harmadik világháború kezdete volt, amely akár civilizációnk pusztulását is okozhatja. A konfliktus kirobbanásának háttere szerint ott keresendő, hogy „úgy tűnik, Vlagyimir Putyin elveszítette a kapcsolatát a valósággal, és rosszul ítélte meg az ukrajnai helyzetet” amikor arra számított, az orosz ajkú ukránok tárt karokkal várják majd. Azt írja, az orosz elnök rabja lett annak az elméletnek, hogy az oroszok és az ukránok valójában egy nép, csak utóbbiakat megtévesztették a neonáci agitátorok.

Putyin Soros szerint 70 éves korhoz közelítve úgy érezhette, itt az alkalom, hogy nyomot hagyjon a világ és Oroszország történelmén, „most vagy soha”, de elszámította magát. Ezt támasztja alá, hogy miközben Soros szerint az invázió előtt az orosz elnök Hszi-Csin-ping kínai vezető jóváhagyását élvezte törekvéseihez, Hszi mostanra rájött, hogy Putyin számkivetett gazemberré vált és „március 8-án – egy nappal azután, hogy Vang Ji kínai külügyminiszter ragaszkodott ahhoz, hogy Kína és Oroszország barátsága továbbra is sziklaszilárd marad – felhívta Emmanuel Macron francia elnököt és Olaf Scholz német kancellárt, hogy támogatja béketeremtő erőfeszítéseiket”. Soros egyébként úgy véli, Oroszország elveszítheti ezt a háborút a nyugati fegyverszállítmányok miatt.

„Korántsem biztos, hogy Putyin eleget tesz Hszi kívánságainak. Csak remélni tudjuk, hogy Putyint és Hszit eltávolítják a hatalomból, mielőtt elpusztítanák a civilizációnkat” – zárja sorait a milliárdos.

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!