Az USA azzal vádolja Oroszországot, hogy nem tartják be a biztonsági normákat az elfoglalt atomerőművekben

2022. március 12. – 03:29

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Jennifer Granholm, az USA energiaügyi minisztere azt írja a Twitteren, hogy továbbra is figyelemmel kísérik az ukrán atomerőművek állapotát, és továbbra is aggasztónak találják Oroszország felelőtlen tetteit és azt, hogy megsértik a nukleáris biztonsági normákat.

„Szerencsére Ukrajna nagy részén a radioaktivitást mérő eszközök továbbra is működnek, és nem látjuk jelént szivárgó sugárzásnak”

írta.

Azt is megjegyezte, hogy nem tudják megerősíteni, hogy valóban újra van áram az elfoglalt csernobili erőműnél, pedig az sugárzásvédelmi szempontból nagyon fontos lenne. A szintén orosz kézen lévő zaporrizzsjai erőműből sem kapnak adatokat (ahogy mi is írtuk). Elvileg a minisztérium azt a hírt kapta, hogy egy harkivi kutatóintézet is megsérült a bombázások során. Rövid távon nem látnak veszélyt, de Granholm felszólította az oroszokat, hogy ne lőjék tovább az atomerőműveket.

A BBC eközben azt írta, hogy az ukrán atomenergiáért felelős vállalat, az Energoatom szerint az oroszok megpróbálták teljesen átvenni a zaporrizzsjai erőművet. Jelenleg az ukrán szakemberekkel közösen működtetik az erőművet, de az Energoatom elnöke szerint orosz katonák azt mondták az ukrán dolgozóknak, hogy az erőmű mostantól a Rosatom, az orosz állami atomenergia-cég fennhatósága alá tartozik.

Petro Kotin, az Energoatom elnöke szerint a Rosatom 10 alkalmazottja (köztük két főmérnök) próbált meg bejutni az erőmű területére, hogy átvegyék az irányítást, ám az ukránok ezt nem engedték.

„Az erőmű területén nagyjából 500 gépfegyveres orosz katona állomásozik. A személyzetünk nagyon rossz pszichológiai állapotban van”

– mondta Kotin.

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!