Elérte történelmi csúcsát a globális szén-dioxid kibocsátás

2022. március 11. – 09:35

Másolás

Vágólapra másolva

A globális felmelegedésért leginkább felelős üvegházhatású gáz, a szén-dioxid kibocsátása korábban soha nem volt még ennyire magasan, mint most világszerte, írta meg az USA Today.

Szakértők szerint ez annak köszönhető, hogy a világgazdaság kilábalt a koronavírus-járvány okozta válságból, ehhez a növekedéshez pedig nagymértékben támaszkodott a szénre.

A Nemzetközi Energiaügynökség jelentése szerint a szén-dioxid-kibocsátás 2021-ben 6 százalékkal, 36,3 milliárd tonnára emelkedett.

Az Energiaügynökség közleményében az áll:

„A világnak most biztosítania kell, hogy a 2021-es globális kibocsátás visszapattanása egyszeri alkalom volt, és hogy a felgyorsított energetikai átállás hozzájárul a globális energiabiztonsághoz és a fogyasztók számára alacsonyabb energiaárakhoz”

A fosszilis tüzelőanyagok, például a szén, az olaj és a gáz elégetése olyan „üvegházhatású” gázokat bocsát a Föld légkörébe és óceánjaiba, mint a szén-dioxid (CO2) és a metán. A tudósok szerint a kibocsátások hatására a bolygó hőmérséklete olyan szintre emelkedett, amit természetes tényezőkkel lehetetlen megmagyarázni.

A 2020-as járványügyi korlátozások hatalmas zuhanást okoztak a fosszilis tüzelőanyagok felhasználásában. Fatih Birol, az IEA ügyvezető igazgatója akkor azt jósolta, hogy „a válságból kikerülő energiaipar jelentősen különbözni fog a korábbiaktól”. Ez a jóslat nem vált be.

Az elmúlt 20 évben a világ hőmérséklete körülbelül kétharmad Fahrenheit-fokkal emelkedett, közölte a Nemzeti Óceán- és Légkörkutató Hivatal.

Az IEA szerint 2021-ben a szén okozta a globális szén-dioxid kibocsátás teljes növekedésének több mint 40 százalékát, és elérte a 15,3 milliárd tonnás történelmi csúcsot. A földgázból származó szén-dioxid kibocsátás jóval a 2019-es szint fölé, 7,5 milliárd tonnára emelkedett.

A globális szén-dioxid kibocsátásnak a járvány előtti szintek feletti visszaesése nagyrészt Kínának köszönhető, ahol a kibocsátás 2019 és 2021 között 750 millió tonnával nőtt.

Az IEA szerint Kína volt az egyetlen nagy gazdaság, amely 2020-ban és 2021-ben is gazdasági növekedést tapasztalt. Eközben az Egyesült Államokban a szén-dioxid kibocsátás 2021-ben 4 százalékkal a 2019-es szint alatt volt.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!